Bejaard koppel houdt Roma-meisje vast

Een meisje van Roma-afkomst leeft al jaren bij een koppel zeventigers dat haar als hun dochtertje claimt, in de Kortrijkse wijk Overleie. Het koppel beweert het meisje gekregen te hebben van de natuurlijke moeder. Mogelijk gaat het hier om ontvoering of mensenhandel. Het gerecht is schaars met commentaar, maar de zaak wordt zeer ernstig genomen.

maesDe ontdekking gebeurde eerder toevallig, bij een controle naar aanleiding van aanstootgevende uitspraken en scheldtirades van W.M. De man zou een ziekelijke drang hebben om leugens en beledigingen te verspreiden, eerst via een afgevoerde blog, later via de sociale media. Niet zelden hielden die verband met de Roma-problematiek.

Meerdere klachten leidden tot een huisbezoek door de ordediensten, met de bedoeling de computer te screenen op teksten en foto’s die in strijd zijn met de wet. De mond van de inspecteurs viel echter open van verbazing toen ze bij hun bezoek in de woning een meisje van een zestal jaar aantroffen, bruin van teint, met gitzwarte ogen en grote oorbellen. Het kind, dat bang was en huilde, wekte meteen hun argwaan.

De bejaarde eigenaar van het huis claimt de pleegvader te zijn en zegt dat hij het kind gekregen heeft van de moeder, die niet in staat was ervoor te zorgen. W.M.: ‘Ik heb haar van de armoede gered en een warm nest geboden. Enkele jaren geleden heb ik daartoe de zolder van onze woning laten isoleren voor onze pleegdochter.’ Dat laatste klopt. De man heeft toen met zijn isolatieverhaal de media opgezocht en kwam er zelfs mee in het televisiejournaal. Maar niets wees erop dat het in het bedoeling lag om er een vreemd kind te laten wonen.

Navraag bij buren doet ineens de tongen loskomen. Het kind zou al jaren opgemerkt zijn in de buurt van het huis, niet naar school gaan, maar rondlopen in de tuin van W. en R., onverzorgd en wilde geluiden uitstotend alsof het een dier was. Nog anderen wisten te vertellen dat het meisje uit bedelen werd gestuurd, dat het moest dansen voor geld of meegestuurd werd met rondtrekkende dievenbendes.

Onduidelijk is nog de verhouding van de ‘pleegvader’ met het meisje. De man toonde eerder al een uitzonderlijke belangstelling voor Roma. Hij en zijn vrouw worden in de buurt gemeenzaam ‘opa en oma Roma’ genoemd.

Die vreemde interesse voor een welbepaalde etnische minderheid had eerder ook al de aandacht van schepen De Coene gewekt, die er impliciet naar verwees in een live uitgezonden gemeenteraad. Daarom wordt naar verluidt ook nagegaan wat de schepen al die tijd afwist van de zaak en voor zichzelf hield. Bij Jozef De Witte van het CGKR is de man evenmin een onbekende. Tussen de twee zou een uitvoerige communicatie gevoerd zijn.

Volgens de advocaat van het koppel zou er geen sprake zijn van kidnapping of mensenhandel en gaat het om een daad van naastenliefde. ‘Mijn cliënt ziet het meisje graag.’ Het koppel ontving kindergeld voor het kind.

Wordt beslist vervolgd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s