Stad houdt inzamelactie camera’s

Nu een studie heeft uitgewezen dat cameras de veiligheid niet verhogen wel integendeel gooit de Kortrijkse coalitie het roer om. Alle cameras moeten verdwijnen. Wie zijn oude toestel inlevert, kan een aardige stuiver verdienen.

cameraCamera’s in de straat verhogen de veiligheid niet. Bovendien worden de omliggende straten nog onveiliger. Dat is de opmerkelijke conclusie van een recent onderzoek door de Katho. Omdat in Nieuw Kortrijk veiligheid een prioriteit is, beslist de stadscoalitie dan ook om niet langer in te zetten op camera’s en alle bestaande toestellen te laten verwijderen. Ze vraagt de burgers mee te werken aan het plan en stimuleert het initiatief met een subsidieregeling.

Wanneer camera’s een straat in het vizier houden, verlegt de criminaliteit zich naar de belendende straten. Bovendien laten de beelden gevallen van diefstal, drugshandel en andere criminele wissewasjes zien waar anders niemand enig benul van zou gehad hebben. Camera’s verhogen met andere woorden de criminaliteitscijfers. Een voorbeeld is de Zwevegemsestraat. Niet alleen de publieke kiekkasten zorgen er voor minder veiligheid. Ook het twintigtal camera’s in Rahman Supermarket zou de misdadige activiteiten verleggen naar handelszaken in de buurt. Rahman wordt daarom in het kader van de veiligheid gevraagd de apparaten weg te halen.

Bart Caron (Groen) is opgetogen met de beslissing van het college: ‘Ik heb het altijd gezegd en nu is het wetenschappelijk bewezen: camera’s en veiligheid gaan niet samen! Een voorbeeld: wanneer je met een camera een foto neemt, heb je daarbij je handen nodig en heeft een zakkenroller de baan vrij om je portefeuille uit je achterzak te lichten. Bovendien is de camera zelf een gegeerd object voor grijpgrage lieden. Je lokt er als het ware diefstal mee uit. Veel beter is geen camera; dan wordt hij ook niet gestolen.’

Ook de senior writer van Kortrijkvoyeur.be vindt zich eindelijk in het gelijk gesteld:  ‘Die camera’s zijn stinkend duur en doen niets anders dan onschuldige burgers op de pellicule leggen, zo bijvoorbeeld ikzelf wanneer ik ’s nachts, bijna thuisgekomen, een plas doe in het Begijnhofpark. Weg ermee!’
De 200.000 euro die het stadsbestuur had uitgetrokken voor extra camera’s  volgens Kortrijkvoyeur.be is dat dit jaar zelfs 251.000 euro, wordt nu onder het motto ‘Veiligheid eerst!’ besteed aan subsidies voor wie zijn camera binnenbrengt. Naargelang het soort apparaat (analoog, digitaal, kodak, polaroid…) krijg je er een premie voor. Ook oude, niet langer gebruikte toestellen komen in aanmerking. Als de actie een succes is, wordt overwogen om in het najaar de gsm’s met fotofunctie van de straat te halen.

Advertenties

Een gedachte over “Stad houdt inzamelactie camera’s

  1. goethalsart

    Klopt wel, ik voel me ook veiliger als ik niet rond loop, met een digitale camerabody voorzien van een supertele-objectief.Waar kan ik deze inleveren en de premie opstrijken, want ik overweeg de aankoop van een nieuwe fiets, om daarmee mijn parkeerproblemen op te lossen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s