Nominaties Schrijver-K bekend

Schrijvers, journalisten, bloggers. Kortrijk bulkt van de getalenteerde mensen die om verschillende redenen graag de toetsen uit hun keyboard rammen. Het aanbod is zo groot, dat we het moeilijk hadden om vijf namen en één triumviraat te nomineren. Zij dingen nog tot 1 juli mee naar de felbegeerde titel van ‘Schrijver-K’, de beste Kortrijkse schrijver volgens de lezers van Kortrijk Scheef Bekeken.

Om het u wat makkelijker te maken, somden we bij elke schrijver verschillende pro’s en contra’s op. Een prijs valt er – behalve eeuwige roem en een plechtige inhuldiging op het Stadhuis door schepen van Cultuur An Vandersteene – niet te winnen. We rekenen natuurlijk wél op de inzet van de genomineerden, hun families en vrienden om zo veel mogelijk stemmen te verzamelen.

Stemmen kan via een simpel mailtje naar kortrijkscheefbekeken@hotmail.com met als subject ‘Schrijver-K’ en de naam van uw favoriete schrijver. Stemmen maar!

Dit zijn de genomineerden. Om de andere kandidaten ook een kans te gunnen, zijn we zo edelmoedig geweest om onze redactieleden niet te nomineren.

kurtvandemaeleKurt Vandemaele
Pro
Cultuurjournalist die uitblinkt in spitsvondig taalgebruik en vernieuwende concepten en die, waar het kan, ook multimediaal en audiovisueel gaat. Schrijft/schreef onder meer voor Cinevox, Humo, De Standaard en De Morgen.
Contra
Drinkt bier noch koffie, wat hem per definitie  verdacht maakt als schrijver.

Basic RGBPär Ongeluck – Compostmeester
Pro
Het grootste mysterie van de Kortrijkse blogosfeer. Blijft om waarschijnlijk valabele redenen anoniem. Zijn soms haarscherpe en boeiend geschreven stukjes over de Kortrijkse politiek en de ‘onbekwame’ lokale pers bevatten voldoende stilistische weerhaakjes om te blijven hangen.
Contra
Anonimiteit is een gerechtvaardigde en goede dekmantel, maar we missen toch de persoon achter de blog.

sarahdenooSarah Denoo
Pro
Verdient haar duiten in het tv-wereldje, maar liet met ‘Hardziek’ een sprankelende, frisse en onweerstaanbare debuutroman op de wereld los. Laat zich lezen als een losgeslagen trein met borsten.
Contra
Haar eigenzinnige stijl vol schuttingtaal en anglicismen. Met het eerste vervreemdt ze zich van onze katholieke lezers, met het tweede van de Vlaams-nationalisten.

kortrijkwatcherFrans Lavaert/Kortrijkwatcher
Pro
De oudste en tegelijkertijd best geïnformeerde burgerjournalist van Kortrijk. Verheft het uitpluizen van cijfers en technische stadsdossiers tot een ware kunst.
Contra
Duldt geen tegenspraak. Wie niet met hem is, is tegen hem en wie hem geen gelijk geeft, moet zwijgen of aanvaarden dat hij dom is.


dirkvandenbergheDirk Vandenberghe

Pro
Ex-NRC Handelsblad, De Financieel-Economische Tijd en Knack. Schrijft mooie en soms ontroerend menselijke verhalen. Drinkt bier en koffie.
Contra
Geïmporteerd uit Harelbeke, maar zijn verhuis naar een échte stad kan eigenlijk ook in zijn voordeel spreken.

peterlanssensKris Vanhee – Freddy Vermoere – Peter Lanssens (foto)
Pro
Het triumviraat van de Kortrijkse waarheid. Vullen de regionale pagina’s van hun respectieve broodheren met heel wat randnieuws dat u absoluut wilt gelezen hebben.
Contra
Spijtig genoeg laten ze in hun dagelijkse strijd tegen de deadlines té veel informatie liggen waar de kritische Kortrijkzaan recht op heeft.

Advertenties

12 gedachten over “Nominaties Schrijver-K bekend

 1. Pär Ongeluck

  Persoonlijk vind ik dat ik niet in dit rijtje van succesvolle broodschrijvers en literaire grootheden thuishoor en daarom verzaak ik ook aan de nominatie. Ik schuif die met plezier toch door naar de illustere, vals bescheiden, Urbain Legand, oprichter van de fijn geschreven en volkomen terecht de hemel in geprezen blog ‘Kortrijk Scheef Bekeken’.

  Pro: leuk, creatief, spits en bijzonder vlot geschreven. Iets om jaloers op te zijn.

  Contra: het kolderieke overvleugelt soms het satirische wat de populariteit uiteraard ten goede komt maar waardoor het ook een beetje te braaf wordt.

  En als het even mag, zou ik van de gelegenheid willen misbruik maken om de lifetime achievement award – nu het nog kan – aan Frans Lavaert te schenken. Omwille van zijn volgehouden inspanning om de Kortrijkse burger beter te informeren en een beetje wakker te schudden. Soms gortdroog, soms doorregen met fijne humor, maar na al die jaren altijd weer de moeite van het lezen waard. De man heeft trouwens ook nog eens de kop voor een in brons gegoten buste.

  Like

 2. Kurt Vandemaele

  In al mijn valse bescheidenheid wil ik opmerken dat ik geen schrijver ben, maar een doodgewone mediaslet, en dat zij die ons volk leerden lezen — Guido Gezelle, Stijn Streuvels en Joris Denoo — en hij die ons volk scheef leerde lezen — Joost Devriesere — hier des te meer thuishoren. Niettemin is het me een grote eer hier te mogen figureren.

  Like

 3. walter maes

  Per Ongeluk, KSB te braaf ? De klabakken vielen vandaag bij Joostje binnen…Hoelang blijft zijn ‘kolderieke
  ‘ kruik nog drijven ?

  Like

 4. Adelbert, kunstenaar/nachtburgemeester

  Met Calimeroiaanse ‘underdog’-erigheid stel ik met klem: dit is niet eerlijk. Zijne nachtburgemeesterlijke hoogheid ontbreekt in de lijst. Ware het niet dat ik KSB een beetje ken, ik diende klacht in bij ons aller Jozef van de Inquisitie…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s