PARKO wil ook privégarages laten betalen

Woont u in Kortrijk en hebt u een woning met garage? Dan loopt u binnenkort het risico om daarvoor een bijdrage te moeten betalen aan stadsparkeerbedrijf PARKO. Op Overleie wordt daaromtrent op 1 juli een pilootproject opgestart. Het voorstel wordt op maandag 10 juni op de gemeenteraad behandeld.

sintamandAls we onze doorgaans welingelichte bronnen mogen geloven, zit PARKO op droog zaad. Het lijkt een conclusie die hout snijdt: weinig Kortrijkzanen en bezoekers lopen warm voor de ondergrondse parkings onder het Schouwburgplein en de Veemarkt (te moeilijk om te parkeren, vooral voor vrouwen). Bovendien kondigde het stadsparkeerbedrijf eerder al plannen aan om zowel bankzitters, voetgangers, terrasjesmensen en fietsers te laten dokken om stil te zitten/staan/hangen. Ondertussen is wel bekend dat het betalend fietsparkeren een ludieke actie was, door een ambitieuze ambtenaar georganiseerd achter de rug van schepen van Mobiliteit Marc Lemaitre om. Schepen Marc heeft dergelijke incompetentie van zijn administratie niet verdiend.

Het pilootproject op Overleie stoot op verzet van de omwonenden. ‘Betalen voor onze eigen garage?’, roept een van de zelfstandigen op Overleie. ‘Zijn die gasten helemaal onnozel geworden? We moeten ze stoppen, nu, en desnoods met geweld.’ Ze haalt een brief tevoorschijn, op 5 juni verstuurd door PARKO. Het filantropische parkeerbedrijf biedt een menselijk alternatief aan: wie geen jaarlijkse extra belasting wil betalen voor zijn privégarage, kan uitwijken naar de tijdelijke ‘parking St.-Amand’, die werd gerealiseerd op de hoek van de Diksmuidekaai en de Kollegestraat, op de binnenkoer van de voormalige politiegebouwen (foto Marc Lemaitre). De wagens staan er prima, want het terrein is beveiligd met een afsluiting en een slagboom. Buurtbewoners kunnen er parkeren voor een prikje: 160 euro per zes maanden (btw inbegrepen!) of 300 euro voor een jaar, aangevuld met een eenmalige 15 euro voor een gepersonaliseerde badge. De gratis bewonerskaart die de bewoners al in hun bezit hadden, is er niet geldig. Jammer.

We nemen contact op met PARKO, vragen om iemand in een verantwoordelijke functie, en krijgen vrij snel een vrouw aan de lijn wiens stem ons bekend in de oren klinkt. Van de radio, al kan het ook van op tv zijn. We confronteren haar met de astronomische prijzen van de tijdelijke parking, waarna ze ons met een moddervet Nederlands accent antwoordt: ‘Nou, daar weet ik helemaal niks van af. Ik werk hier nog maar pas en waarschijnlijk is dat van voor mijn tijd. Ik houd u op de hoogte.’ We beslisten voor één keer schepen Lemaitre niét om een reactie te vragen. De brave borst wordt al genoeg getergd door de problemen in Kortrijk, en krijgt zelfs in de Wetstraat vragen over de kafkaïaanse toestanden in onze Leiestad.

Wordt meer dan waarschijnlijk vervolgd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s