Stefaan De Clerck onwel tijdens boekvoorstelling

door onze chef Cultuur Billy Carton

De opschudding was groot deze namiddag in Den Bras, toen voormalig burgemeester Stefaan De Clerck er plots bewusteloos in elkaar stuikte tijdens de officiële voorstelling van ‘Hardziek’, de debuutroman van het lokale literaire talent Sarah Denoo. Een politieke concurrent bracht gelukkig redding.

hardziek_hrAanvankelijk leek er niets aan de hand. De Clerck wandelde in een eerder casual outfit de beruchte herberg aan het station binnen, met op zijn gezicht de kamerbrede glimlach die we al jaren van hem gewend waren maar waarnaar het de laatste maanden vruchteloos zoeken was. Hij haalde prompt zijn portefeuille boven om zich een exemplaar van ‘Hardziek’ aan te schaffen, vergaapte zich eerst aan het hete meisje op de cover en begon meteen daarna nonchalant in het ding te bladeren en enkele willekeurige pagina’s te lezen.

Terwijl Kurt Vandemaele de auteur aan een meedogenloos kruisverhoor onderwierp, zakte de voormalige burgemeester tot afgrijzen van de omstaanders plots ineen op de hardhouten plankenvloer. Hier en daar was applaus te horen voor wat eerst een geslaagde commedia dell’arte van De Clerck leek, maar dat werd al vlug overstemd door de paniekerige kreten van hysterische tuthola’s. Terwijl enkele omstaanders het hele gebeuren met hun smartphone voor de eeuwigheid probeerden vast te leggen, schoot er een grijze schicht met lange winterjas uit het publiek.

Het bleek schepen Wouter Maddens, die insprong voor de voorgoed naar China verscheepte schepen van Cultuur An Vandersteene. Hij baande zich een weg door de menigte en knielde bij zijn hulpeloze concullega neer. Hij probeerde eerst het Heinrich Manoeuver en daarna een dubbele Nelson. Toen beide technieken niet bleken te helpen, schakelde Maddens met enige tegenzin en onder aanzwellend gejuich over op mond-op-mondbeademing. Ondertussen gaf bioloog en reclamegoeroe Gino Delmotte hem wild gesticulerend instructies en maande hij de schepen aan om vooral zijn tong niet te gebruiken. Het plan bleek te werken: kranige Stef kwam hoestend en proestend overeind, keilde zijn exemplaar van ‘Hardziek’ over het hoofd van de verbouwereerde herbergier Piere in het rek met glazen en stoof al vloekend het café uit.

We contacteerden Stefaan De Clerck kort na dit vreemde schouwspel en vroegen om een woordje uitleg. ‘Mijn tikker sloeg echt over van wat ik daar las. Wat een ordinaire, vuil gebekte trien, die Sarah Denoo. Moest ik haar vader zijn, ik zou mij diep schamen. Dat boek is nog geen twee bladzijden ver en het hoofdpersonage zit al met haar vingers in haar pruim. Het moet van Nabokovs ‘Lolita’ en Henry Millers ‘Sexus’ geleden zijn dat ik nog zo’n perversiteiten heb gelezen. Die heb ik trouwens onder het bed van Felix gevonden, want zelf zou ik me dergelijke literatuur natuurlijk nooit aanschaffen.’

‘Hardziek’ is de onchristelijk grove en geile maar onweerstaanbaar geestige debuutroman van Sarah Denoo en wordt uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s