N-VA kleurt buiten PNK

Nicolas Bouteca schrijft niet-satirische artikels voor Kortrijk Scheef Bekeken.

rudolfKortrijk bleef, in tegenstelling tot andere steden waar N-VA meebestuurt, lange tijd uit het nieuws met uitspattingen van romantisch Vlaams-nationalisme. Vandaag was het echter zover: schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA) vroeg de toekomstige uitbater van een frituur om de naam van zijn etablissement te vervlaamsen. Hij drukte de journalist die hem daarover ondervroeg zelfs op het hart dat hij er een structureel beleid wil van maken. Elke ondernemer die in Kortrijk een zaak opent met een vreemde naam zou daar op aangesproken worden door de schepen van Economie.

Op zich is dit natuurlijk geen misdaad. En eigenlijk worden de Kortrijkzanen daar noch beter, noch slechter van. Los van het feit misschien dat het negatief zou kunnen afstralen op het imago van de stad. Zo’n symbolische maatregelen zijn inderdaad kleverige kwesties die lang kunnen blijven hangen. ‘Kortrijk, dat is toch die stad van die frituur met een Franse naam die vervlaamst moest worden…’, zal menig inwoner van dit land nu een tijdje denken. De impact die dit heeft, is echter moeilijk in te schatten.

De kwestie is wellicht vooral nadelig voor N-VA zelf, die met een dergelijke maatregel maar een beperkt aantal kiezers kan boeien. N-VA nationaal hanteert vooral een economisch nationalistisch discours en houdt onder meer uit electorale overwegingen afstand van een te romantische kijk op de communautaire kwestie. Lange tijd leek dit ook het geval in Kortrijk. In het Plan Nieuw Kortrijk (PNK) staan nauwelijks (op het luikje cultuur na) verwijzingen naar maatregelen die de Vlaamse identiteit van de stad moeten versterken. De uitspraken van Rudolf Scherpereel kwamen dan ook ietwat onverwacht.

Dat over dit Vlaams-nationalistisch uitstapje van de eerste schepen ernstig gesproken is binnen de stadscoalitie staat buiten kijf. Vooral sp.a associeert zich niet graag met romantisch flamingantisme. Te meer omdat de socialisten van hun grootste uitdager Groen al van bij aanvang van de stadscoalitie het verwijt kregen dat ze met een rechts-conservatieve partij in zee gingen (zoals Groen dat trouwens in Mechelen zelf doet en waar zich ook een vlaggenincident heeft voorgedaan). Dat N-VA zich nu, zoals Groen voorspelde, van zijn meest traditionele Vlaamse zijde laat zien, moet hard zijn aangekomen.

Het was dan ook Philippe De Coene die deze middag het bericht verspreidde dat de stadscoalitie er geen beleid van zou maken om handelszaken met een anderstalige naam aan te manen voor een ‘Vlaamse’ naam te kiezen. Nochtans had burgemeester Van Quickenborne (Open Vld) eerder in Het Nieuwsblad verklaard dat hij de vraag van zijn schepen van Economie aan de frituuruitbater terecht vond.

De hele saga, die breed werd uitgesmeerd in de nationale pers, was dan ook een eerste test voor de stabiliteit van de stadscoalitie. Waar burgemeester Van Quickenborne het optreden van schepen Scherpereel nog wilde toedekken met de mantel der liefde, was Philippe De Coene strenger. Het incident lijkt nu wel gesloten. Maar het is duidelijk dat N-VA het niet moet wagen om buiten de lijntjes van het Plan Nieuw Kortrijk te kleuren.

Advertenties

6 gedachten over “N-VA kleurt buiten PNK

  1. walter maes

    Help, niet-satirische artikels over Kortrijk ! We hebben al Franske en de Skandinaaf. Om nog te zwijgen van de Groene Stalinist Bart Caron.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s