Quickie II

Door Nicolas Bouteca, politicoloog

Voorspellingen maken is zeer gevaarlijk, zeker als het politiek betreft, maar als binnenkomer op Kortrijk Scheef Bekeken doe ik graag volgende boude uitspraak: Kortrijk zal minstens tot 2025 door Vincent Van Quickenborne bestuurd worden. De grootste uitdager CD&V zit immers met een torenhoog probleem: ze beschikken niet langer over een stemmenkanon.

feestqCD&V kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen twee ferme uppercuts te verwerken, al kreeg vooral de mokerslag die de christen-democraten uit de meerderheid hield veel aandacht. De manier waarop Stefaan De Clerck buitenspel werd gezet door Open Vld, sp.a en N-VA leverde geen mooi schouwspel op, maar ‘zum Qotsen’ was het nu ook weer niet. Enerzijds werd de grootste partij aan de kant geschovenen zondigde Q tegen het principe van de rechtstreekse burgemeestersverkiezing dat hij ooit met hart en ziel had verdedigd. Anderzijds werd terecht naar 2006 verwezen, toen CD&V zich nogal gulzig (en Open Vld gewillig) had getoond bij de toenmalige coalitievorming. Bovendien beschikt de stadscoalitie over een meerderheid en kon CD&V de continu dalende electorale populariteit van De Clerck (15.262 voorkeurstemmen in 2000, 8.634 in 2006, 7.323 in 2012) moeilijk inroepen om de burgemeesterssjerp op te eisen.

De hoogoplopende emoties die de ‘putsch’ van Q met zich meebrachten, maskeerden een andere uppercut die CD&V te verwerken kreeg, narmelijk die van de zich verder zettende electorale achteruitgang van de partij. Om die neergang weg te moffelen werd verwezen naar het feit dat de partij in 2006 nog een kartel had gevormd met de N-VA. Ze hadden dus al bij al goed gescoord. En met de stemmen van hun vroegere kartelpartner erbij waren ze er zeker niet op achteruitgegaan, klonk het. Dat is natuurlijk appelen met peren vergelijken, want het electorale gewicht van N-VA was in 2006 niks vergeleken met hun score in 2012.

Over de N-VA-ruis die op de verkiezingsuitslag zat, kan nog gediscussieerd worden. Wat evenwel heel duidelijk blijkt, is dat de monsterpartij van weleer niet langer over een echt boegbeeld beschikt dat in strijd kan gaan met kleppers als Q en in mindere mate Philippe De Coene. Voor De Clerck komt 2018 wellicht te laat. Het zou nog kunnen, maar op zijn 67 jaar verkiest hij wellicht de plaats van lijstduwer. Temeer omdat hij er in geslaagd is om zijn poulain Hannelore Vanhoenacker het fractieleiderschap te bezorgen. Maar door het wegvallen van De Clerck gaapt binnen de partij wel een electorale leegte. Lieven Lybeer scoorde zeer sterk (4620 voorkeurstemmen), maar is compleet uit beeld verdwenen sinds hij schepen af is. Bovendien is zijn netwerk van sociale economie in duigen aan het vallen. Ook Roel Deseyn (nochtans sinds 1999 volksvertegenwoordiger) blijkt geen wissel op de toekomst. Bovendien ligt hij niet goed binnen zijn machtsbasis ACW.

Alle druk komt m.a.w. op de schouders van Hannelore Vahoenacker terecht. Voor een politieke neofiet komt ze heel degelijk voor de dag in de gemeenteraad, maar hoeveel stemmen kan zij in 2018 halen? 4000? Niet slecht, maar daarmee zal ze het burgemeesterschap niet binnenhalen. Bovendien dreigt voor CD&V een verdere achteruitgang (op zijn Gents of Antwerps) nu de zichtbaarheid van zijn politici tot nul herleid is.

De stadscoalitie speelt daar trouwens gretig op in door zelf wel heel erg aanwezig te zijn in de media. Het zeer mediagenieke KVK-incident van afgelopen week is daar een treffend voorbeeld van. De Kortrijkzaan kon vrij snel weten wat Vandendriessche, Q (beiden Open Vld), Decoene en Weydts (beiden sp.a) van de fusieplannen vonden. Maar een CD&V-standpunt ter zake bleef eigenlijk uit. Gelukkig was er nog Patrick Jolie, ooit voorzitter van de supportersclubs van KVK, die in de hoedanigheid van fan liet horen dat hij niet echt te vinden was voor een fusie. Maar een echt standpunt van de grootste partij van ’t stad, daar wachten we eigenlijk nog altijd op. Wellicht komt dat in de gemeenteraad van juni, als alles goed doorgesproken is met de rest van de fractie. Maar daar worden geen verkiezingen gewonnen. Vanhoenacker moet dus dringend meer vertrouwen krijgen (van haar fractie of van haarzelf, ik weet het niet) en sneller op de bal spelen. Anders dreigt CD&V compleet weggespeeld te worden en mag Van Quickenborne zich al een tweede burgemeesterssjerp bestellen.

Advertenties

2 gedachten over “Quickie II

  1. Pingback: De Scheve Politicoloog. | Pär Ongeluck, Compostmeester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s