Groupon-kortingen voor Buda Kunstencentrum

De discussie rond het reilen en zeilen van Buda Kunstencentrum doet behoorlijk wat stof opwaaien. Sinds burgemeester Vincent Van Quickenborne op de laatste gemeenteraad verklaarde dat Buda-eiland er te weinig is voor alle Kortrijkzanen, zoekt de nieuwe coalitie naar oplossingen om volk naar de zogenaamde ‘creatieplaats’ te lokken. Volgens schepen van Cultuur An Vandersteene zouden Groupon-kortingen een stap in de goede richting zijn.

Terwijl Buda-directeur Franky Devos en zijn gevolg al beginnen te schuilen voor het culturele ontij dat hen boven het hoofd hangt, blijft de bevoegde schepen An Vandersteene zoeken naar een oplossing die voor alle partijen bevredigend is. “Buda Kunstencentrum is een uniek stukje Kortrijk, een plaats waar wordt gecreëerd en unieke projecten een podium krijgen. Ikzelf ben er nog nooit geweest, maar mensen vertellen me dat het nogal vaak om culturele onanie gaat, vooral voor mensen die verder geen sociaal leven hebben. Maar goed, dat is maar van horen zeggen. Ik ben nog maar nieuw, zie je?”

groupon_logoDe oplossing ligt volgens An Vandersteene voor de hand. “Kijk, het is simpel. Cultuur moet er zijn voor iedereen, vooral Vlaamse cultuur voor echte Vlamingen. Franky Devos heeft gelijk dat het kunstencentrum zijn opdracht niet uit het oog mag verliezen. Daarom pleit ik niet zozeer om het aanbod aan te passen, maar eerder het gewone publiek warm te maken voor de huidige programmatie. Dat kan op een uiterst eenvoudige manier, door Groupon-kortingen aan te bieden. Dat maakt een bezoek aan de reguliere voorstellingen spotgoedkoop, en zo kunnen meer mensen kennismaken met de hoogstaande projecten van het kunstencentrum. Het is eens wat anders dan een hele avond als een zombie voor de buis te hangen en te kijken naar vtm of Wijfteevee. Eventueel kunnen we met de stad een groepsaankoop Groupon-bonnen bekostigen, voor de minst bedeelden. Dat moet er zeker nog vanaf kunnen, al heeft schepen Lemaitre met zijn onbezonnen strooigedrag een serieuze knauw uit de stadskas genomen. En al de putten die dat zout in de wegen hebben veroorzaakt, moeten natuurlijk ook nog worden gedicht.”

An Vandersteene ziet nog meer voordelen: “Ook de Kortrijkse horeca kan op deze manier in het verhaal betrokken worden: een avondje Buda Kunstencentrum combineren met een Guinness in de Halven Irish, een spaghetti carbonara in Het Fonteintje, een streekbier in een vuil glas in De Dingen of een glas exquise wijn in de Hoochie Coochie, en dat allemaal aan een zacht prijsje? Dat moet zeker kunnen. Wie daar echt geen zin in heeft, kan ook naar Frituur Broel, al vind ik dat persoonlijk geen aanrader. Je weet immers nooit wat die gast allemaal in zijn sauzen draait.”

Franky Devos gaat zich zoals gewoonlijk niet te buiten aan grootse uitspraken. “Die gasten van die sufgehypete stadscoalitie mogen niet vergeten dat we niet alleen bestaan bij gratie van de Kortrijkzaan, maar even graag in de Vlaamse en Europese vetpotten graaien. Dat ze daar maar eens over nadenken alvorens onnozele voorstellen te lanceren. En met die An Vandersteene wil ik gerust wel eens een bakje troost gaan drinken en een babbeltje slaan, maar dan hoeft het niet per se over cultuur te gaan.”

Advertenties

Een gedachte over “Groupon-kortingen voor Buda Kunstencentrum

  1. goethalsart

    Ik blijf dit een supergoed artikel vinden.Bij het lezen ervan,kan ik me die koppen al voorstellen.
    Het Buda-kunstencentrum is nu ook niet bepaald het Mekka van cultuur,laat staan voor een eventuele Kortrijkse kunstkenner.Met nadruk op “eventueel”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s