Kosovaarse oplichters shoppen in Colruyt

Onze onderzoeksjournalist Guus Tapeaux had ze al eerder gespot op de parking van de Colruyt-vestiging in de Sint-Sebastiaanslaan en vanmorgen stonden ze er weer: het Kosovaarse koppeltje dat zogezegd inzamelingen doet voor een Kosovaarse nachtopvang in het centrum van Kortrijk. De waarheid is echter iets genuanceerder, om niet te zeggen helemaal anders.

nachtopvangIn Kortrijk schieten de nachtopvanghuizen voor daklozen als paddenstoelen uit de grond. Of dat zou je toch denken als je de twee redelijk onverdacht uitziende Kosovaren van de volstrekt naamloze Kortrijks/Kosovaarse nachtopvang gelooft. De twee, een vlotte, licht anders gepigmenteerde jongeman in een wintervest met kraag in nepbont en een niet onknap meisje met lang haar, een bruine leren jekker en ongeveer 150 centimeter klein frequenteren al een tijdje de overdekte parking van Colruyt. Ze verzamelen handtekeningen én gulle giften voor een nieuwe dakopvang in het centrum, al zijn ze het precieze adres vergeten. Ook voor het woord ‘politie’ zijn ze redelijk allergisch. Maar niet getreurd: in Kortrijk lopen genoeg goedhartige lui rond die graag twintig euro of meer schenken aan een goed doel dat zich weigert te identificeren. Meer dan een kwartiertje geduld en een blik op de lijst van de twee barmhartige Samaritanen had onze onderzoeksjournalist Guus Tapeaux daar niet voor nodig.

Colruyt zit met de zaak verveeld, maar ook niet té. Via Twitter liet een online bediende van de klantendienst weten dat ze op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de oplichters en dat ze de politie hebben ingelicht. Daarbovenop boden ze hun excuses aan voor deze onachtzaamheid. Aangezien de lichtzinnige klanten worden gerold nadat ze hun boodschappen al hadden gedaan, liggen ze er waarschijnlijk niet erg wakker van. En gezien het falende kortetermijngeheugen van de gemiddelde Kortrijkzaan, is die het voorval bij een volgend bezoek aan de prijzenbreker waarschijnlijk alweer vergeten.

Waar het frauduleus ingezamelde geld naartoe gaat, is voorlopig nog koffiedik kijken. Er wordt gefluisterd dat de oplichters worden ingezet door enkele werkloze politici. Kwatongen beweren eveneens dat een deel van de opbrengsten zou gaan naar de populaire maar totaal geroyeerde Kortrijkse familie De Clerck, die na de manoeuvres van Vincent Van Quickenborne en Philippe De Coene aangewezen is op de steun van Poverello. De kans is echter groot dat ook dat een indianenverhaal is.

Mensen die een echte winternachtopvang willen steunen, kunnen met hun giften of geschenken in natura altijd terecht in het voormalige kantoor van Politiezone Vlas op Overleie, Sint-Amandslaan 26.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s