‘Comical Ali’ wordt woordvoerder stadscoalitie

Mohammed Saeed al-Sahhaf, de minister van Informatie van de Iraakse regering ten tijde van de tweede Golfoorlog, is deze namiddag in Kortrijk opgedoken. Op voorspraak van schepen Philippe De Coene zal hij voortaan de woordvoerder van de stadscoalitie worden, dit na aandringen van enkele vermoeide socialisten.

moDe zelfverklaarde ‘stadcoalitie’, het driespan Open Vld / N-VA / sp.a ,is niet zonder incidenten aan zijn wittebroodsweken begonnen, maar toch is de sfeer uitgelaten. Té uitgelaten, volgens sommige leden van sp.a, die door hun lokale kopstukken net niet worden gedwongen om dagelijks victorie- en hoeraberichten op sociale media als Twitter en Facebook te plaatsen. De moe gewerkte socialisten trokken, in het gezelschap van Mieck Vos, de kabinetschef van de burgemeester, die vandaag de dag ook overuren op Twitter klopt, samen naar schepen Philippe De Coene om een informatiestop aan te vragen. Via wat omwegen kwam die bij Saeed al-Sahhaf terecht.

“Heel sympathieke kerel, die Mohammed”, zegt De Coene. “En de juiste man om onze communicatie in juiste banen te leiden. Onze glorieverhalen gedijen nu eenmaal niet in de onbekwame handen van amateurs. En als ex-communicatieman mag ik dat zeggen. Hij is weliswaar onze taal nog niet machtig, maar dat kan voorlopig opgelost worden met een vertaler. Het gaat om zijn onbetaalbare ervaring, zijn overtuigingskracht en het gemak waarmee hij van slecht nieuws uitstekend nieuws maakt. De mensen van Kortrijk, voor we wie dit trouwens allemaal doen, zullen gegarandeerd voor zijn charmes en milde leugens vallen. Ze zijn de voorbije jaren trouwens al genoeg voorgelogen geweest door mensen die een stuk minder tof waren dan onze Mo.”

Hoe is het mogelijk dat Kortrijk zo iemand kan strikken? “Mohammed zit wat op droog zaad. De eerste jaren na zijn vrijlating door de Amerikanen was hij nog een veelgevraagde gast in talkshows, maar nu Saddam dood en begraven is, is het vet van de soep. Hij was even in de running als woordvoerder van achtereenvolgens Ford Genk, de federale regering en het koningshuis, maar zelfs hij kan die zinkende schepen niet meer redden. Hij is niet duur, en verdient per maand een pak minder dan ikzelf. Als zakgeld kan hij wel aanspraak maken op de honderd euro die ik per vergadering als voorzitter van AZ Groeninge aan de kant houd. De vertaler wordt uit de stadskas betaald. Niet erg allemaal, want we hebben nu eenmaal een schepen minder.”

Zal hij zich wel kunnen integreren? “Daar ben ik zeker van. Hij voelde zich meteen thuis in zijn knusse studio in de Zwevegemsestraat. Bovendien zei hij vooraf dat hij Lieven Lybeer kende, maar dat bleek een vergissing. Hij verwarde Lieven gewoon met zijn voormalige collega Tariq Aziz.”

Advertenties

3 gedachten over “‘Comical Ali’ wordt woordvoerder stadscoalitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s