Stadscoalitie plant recordpoging voor volgende nieuwjaars- receptie

Zelfs de hardnekkigste christendemocraten waren het erover eens: de nieuwjaarsreceptie van de jubelende stadscoalitie was een succes. Vooral het vreugdevuur, waarbij waarnemend Rudolf Scherpereel (N-VA) in de fik werd gezet, kon op een daverend applaus rekenen. Volgens An Vandersteene, diens partijgenote en schepen van Cultuur, kan het volgend jaar nog béter.

De komst van An Vandersteene op Cultuur werd voor januari nog met argusogen bekeken. Cultuurhuizen en kunstenaars schreeuwden moord en brand, en enkele zelfmoorden onder de kopstukken van de Kortrijkse culturele elite konden net worden vermeden. Een artikel over toenmalig lijsttrekker Catherine Waelkens op een satirische website over quota voor Nederlandstalige muziek in De Kreun had eerder al nationaal voor beroering gezorgd. De reacties waren zo fel, dat de huidige schepen van Financiën volgens insiders zwaar werd aangepakt op de lokale bestuursvergadering, en zo zelfs het lijsttrekkersschap kwijtspeelde aan Rudolf Scherpereel.

Nu blijkt dat al die paniek nergens voor nodig was. “Het is normaal dat mensen moeten wennen aan een Vlaams-nationalistische partij in het schepencollege”, zegt de goedlachse schepen van Cultuur An Vandersteene. Mij hoor je alvast niet klagen over het werk van mijn voorgangster. We beschikken nu namelijk over voldoende infrastructuur om op brede schaal zangfeesten en vendelzwaaiwedstrijden te organiseren. We moeten gewoon de Budafabriek nog wat isoleren en voorzien van verwarming, en we zijn er.”

Een recordpoging Naked Twister moet nog meer volk naar de Grote Markt lokken.

Een recordpoging Naked Twister moet nog meer volk naar de Grote Markt lokken.

De nieuwe cultuurschepen heeft zelf nog geen realisaties op haar conto, maar die komen er zo snel mogelijk aan. “Ik kom uit het onderwijs, dus moet ik nog een beetje wennen aan een werkweek van meer dan achttien uren. Maar eens ik vertrokken ben, zal niemand me nog kunnen tegenhouden. Ik zit nu al boordevol ideeën. Zo wil ik voor de volgende nieuwjaarsreceptie uitpakken met een verfrissend en sexy concept, dat nog méér volk naar de Grote Markt zal lokken. Het gaat om een wereldrecordpoging in de discipline Naked Twister, waarbij zo veel mogelijk Kortrijkzanen in hun blootje het beroemde behendigheidsspel met de gekleurde bollen gaan spelen. Een en ander moet nog praktisch worden uitgewerkt, maar het is nu al zeker dat op het gigantische speelveld geen oranje en groene bollen zullen staan, maar enkel gele, zwarte, rode en blauwe.”

Briljant idee. Ben je niet bang dat de openbare zeden in het gedrang komen? “Bijlange niet. Kortrijkzanen zijn nette mensen. En wat bloot moet kunnen. Naar het schijnt zitten die voorstellingen in het Buda Kunstencentrum ook vol artiesten die hun naakte leuter tonen. Naaktheid is niet bestemd voor een elite. We zijn allemaal zo geboren, weet je wel, en niemand moet zich schamen over zijn lichaam. Bovendien is zo’n initiatief dé manier om te tonen dat de N-VA geen preutse partij is en dat niet alleen de Kortrijkse CD&V bevolkt wordt door een stel oude geile bokken.”

Hoe valt de politiek tot nu toe mee? “Zeer goed, al ben ik wel geschrokken van mijn oud-leerlinge Hannelore Vanhoenacker, de nieuwe fractieleider van de CD&V. Toen ze nog les van me kreeg, was dat een doodbraaf meisje. Ambitieus en welbespraakt, dat wel, maar altijd met veel respect. Een goede toneelspeelster ook, en met haar krullen een markante verschijning op de speelplaats. Het leven is haar blijkbaar niet goed gezind geweest, want de vuilspuiterij die ze nu uitkraamt, is bijna gênant, een kaakslag zelfs voor iedereen die tijd en moeite in haar opvoeding heeft gestoken. Hopelijk kan ze zich herpakken.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s