Onverlaten steken waarnemend burgemeester in brand

Consternatie alom deze namiddag op de Kortrijkse Grote Markt. Midden in zijn maagdentoespraak voor groot publiek werd waarnemend burgemeester Rudolf Scherpereel (N-VA) door tuig van de richel met benzine overgoten en in brand gestoken. De politie rekende twee mannen in, maar wilde hun identiteit niet prijsgeven.

Onze fotograaf kon deze foto van een brandende Scherpereel nemen.

Onze fotograaf kon deze foto van een brandende Scherpereel nemen.

De sfeer op de eerste nieuwjaarsreceptie onder de nieuwe coalitie was nochtans uitstekend te noemen: er waren meer kinderen én trotse ouders dan op een zaterdagmiddagvoorstelling van de nieuwe K3-show, de alcohol vloeide rijkelijk en hier en daar ontblootten enkele enthousiaste dames de borsten voor schepen Maddens. Toen waarnemend Rudolf Scherpereel zijn podiumvullende verschijning het verhoog optrok en aan zijn speech begon, sprintten twee jonge mannen naar voren, de ene met een jerrycan in de hand, de ander met een uit de kluiten gewassen aansteker. Het tweetal had zijn aanslag blijkbaar goed voorbereid, want in een mum van tijd stond Scherpereel in lichterlaaie.

Gemengde reacties bij het publiek. Terwijl enkele amateur-brandweermannen de provisoire burgervader in het zeil van een inderhaast neergehaalde zuiptent wikkelden, stond een groepje grimmig kijkend omstaanders, onder wie een lange magere met krullen, een jonge kerel met een petje en een grijze man met donkere snor, zowaar te applaudisseren. Vermoed wordt dat ze in het complot zitten.

Iedereen stond zo verbouwereerd naar de levende vuurkorf te staren, dat bijna niemand de daders herkende. Verschillende ooggetuigen zagen een fel blonde, gezette jonker met brilletje en kostuum en een kale, ietwat oudere man met een rond brilletje. Beide werden eerder gezien in Bar des Amis, waar ze wellicht hun aanslag hadden beraamd. De politie kon de twee in de boeien slaan, maar wilde verder geen details kwijt.

Tekenend voor de uitbundige sfeer in de nieuwe coalitie was dat alle collega’s-schepenen, zoals op de foto te zien met schepen Bertje Krul (sp.a) en Koen Byttebier (Open Vld) voorop, geen graten zagen in de noodkreten van hun fikkende coalitiepartner, en gewoon verder deden waarmee ze bezig waren: het in ontvangst nemen van de complimenten van de talrijk opgekomen en dankbare Kortrijkzanen.

Noot: volgens de laatste berichten zou de licht ontvlambare waarnemend burgemeester – in het dagelijkse leven eerste schepen – buiten levensgevaar zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s