Geen Frans meer in Delhaize Loofstraat

Rudolf Scherpereel (N-VA) is door zijn vrolijke vrienden van de stadcoalitie nog maar pas tot waarnemend burgemeester gebombardeerd, en de eerste kaakslag aan het Kortrijkse franskiljonisme is al uitgedeeld. Voortaan mag in de Delhaize-vestiging in de Loofstraat geen Frans meer worden gesproken.

Rudolf tijdens een onderhoud met Bart De Wever.

Rudolf tijdens een onderhoud met Bart De Wever.

Het blitzoffensief van de voormalige neringdoener Scherpereel naar de Kortrijkse politieke top is geslaagd. Goed een maand geleden kon hij bij wijze van spreken nog Stefaan De Clerck van Carl Decaluwé niet onderscheiden, en nu zit hij in een coalitie waarin hij zich niet enkel als “een konijn op de plein voelt”, maar ook al meteen een maand lang de plak mag zwaaien. Onder lichte dwang verplichtte hij de gerant van de Delhaize-vestiging in de Loofstraat, de favoriete supermarkt van de oude Franssprekende elite en andere ‘nouveaux riches de Courtrai’, voortaan alleen nog het Nederlands als voertaal te tolereren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor het ‘Overleis’, al gaan Overleienaars natuurlijk bij voorkeur winkelen in de Delhaize-winkel op de Gentsebaan.

“Ik ben de eerste die zal toegeven dat ik op een politieke roetsjbaan zit en met mijn indrukwekkende kont in een emmer boerderijboter ben gevallen”, zegt Scherpereel. “Iedereen dacht dat, na de lucratieve benoeming van Philippe De Coene als OCMW-voorzitter én voorzitter van AZ Groeninge, de Kortrijkse N-VA met een kluitje in het riet zou worden gestuurd, maar niets is minder waar. Na eeuwenlange tsjevendemocratie zijn het niet die verderfelijke blauwen, maar onze eigen geel-zwarte stoottroepen die als eersten hun vlag op het stadhuis mogen neerplanten. Met de moeder – neen, de grootmoeder – aller verkiezingen in het vooruitzicht, is dat een serieuze opsteker, toch?”

Als eerste beleidsdaad zou een dergelijk verbod kunnen tellen. “Kijk, behalve rattenvergif heb ik absoluut niets tegen franskiljons, maar het wordt toch eens tijd dat dat schabouwelijk Frans met haar op uit onze winkels wordt geweerd. Hetzelfde geldt trouwens voor dames die reukwater uit Keulen gebruiken en hun kleurspoeling laten uitvoeren door foute en soms zelfs blinde kappers. Ik weet het, als het op haartooi aankomt, ben ik niet bepaald een autoriteit, maar dat betekent niet dat ik geen eigen mening heb.”

En wat als Vincent Van Quickenborne binnen een dikke maand de sjerp overneemt? “Ha, dat geloof je toch zelf niet? Ik ben hier en ik blijf hier tot wanneer leider Bart er anders over beslist. Laat die Q maar zagen, met zijn te grote affiches.”

Advertenties

3 gedachten over “Geen Frans meer in Delhaize Loofstraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s