Armlastige ex-schepenen kunnen bij KSB aan de slag

In deze eindejaarsperiode slaat de Schmalz ook in onze redactielokalen toe. Aangezien we van cadeaus niets moeten weten, besloten we ons goede hart te tonen door vier werkloze ex-schepenen aan te nemen als tijdelijke krachten.

Hoofdredacteur Urbain Legand pinkt een traan weg als hij het nieuws officieel maakt. “Toen ik vanmorgen de journalistiek hoogstaande, maar schrijnende noodkreet van onder meer Alain Cnudde en Lieven Lybeer las in de onvolprezen online versie van Het Nieuwsblad, kon ik het nauwelijks droog houden. Dat Kortrijk vandaag zo proper en designrijk is, de stadskas in goede gezondheid verkeert, het Kennedybos nog rechtop staat en er nooit geld is verkwist aan onnozele zaken, is voor een groot deel de verdienste van deze mensen, die vanaf 1 januari van de ene dag op de andere moeten gaan stempelen. Aangezien we bij Kortrijk Scheef Bekeken geen onmensen zijn, hebben we besloten om hen tijdelijk onderdak te bieden. Want bij Nathalie Deschacht van de nachtopvang moeten ze niet aankloppen. Die heeft haar handen vol met een ander soort schooiers.”

Hoe moeten we die tijdelijke tewerkstelling zien? “Om een kans te maken op de reguliere arbeidsmarkt, moeten de vier betrokken (Lybeer, Cnudde, Filip Santy en Franceska Verhenne) in eerste instantie weer leren wat het is om zich echt nuttig te maken”, vervolgt Legand onverstoorbaar. “Op onze redactie kunnen ze hun gekrenkte eigenwaarde uitbuilen en opblinken, en langzaamaan proberen de sociale ladder weer te beklimmen. Makkelijk zal dat niet zijn, maar we reiken hen graag de hand. Het is het enige wat we konden doen voor mensen die voor een deel deze blog hebben gemaakt tot wat hij nu is. Een vaste job kunnen we hen niet bieden, net zomin als een loon, maar wel een kans om zich weer op te werken naar de hogere echelons van onze maatschappij.”

Welke taken zijn voor de vier ex-schepenen weggelegd? “Lieven Lybeer is naar onze bescheiden mening de man met de meeste ervaring. Hij mocht zelfs eventjes burgemeester spelen, en deed dat zo goed dat de Kortrijkzanen Stefaan De Clerck vergastten op palmtakjes bij diens Blijde Herintrede in het Stadhuis. Als man van het werkvolk vindt Lieven het prima als we hem inschakelen als allround klusjesman. Een kraantje herstellen hier, een wc-pot ontstoppen daar, dat mag zelfs voor hem niet te hoog gegrepen zijn. Filip Santy is een ander paar mouwen. Zijn curriculum oogt niet fantastisch, maar hij speelt wel een instrument. Daarom zal hij overdag instaan voor livemuziek terwijl onze redacteurs hun toetsenborden mishandelen. Hij kan ook worden ingeschakeld als Kortrijkse prominenten, zoals burgervader Van Quickenborne en Rudolf de roodgeneusde schepen onze lokalen met een bezoekje vereren. Een streepje muziek is dan altijd welkom.”

Alain Cnudde wordt bodyguard van Urbain Legand.

Alain Cnudde wordt bodyguard van Urbain Legand.

“Ook Alain Cnudde is een speciaal geval”, zegt Legand, “maar met zijn hypnotiserende, psychopathische blik en uitgesproken lichaamstaal lijkt hij de ideale persoon om als mijn persoonlijke bodyguard te fungeren. Een bittere noodzaak, zo blijkt, want het wordt steeds moeilijker om aan fervente handtekeningenjagers, groupies en die stalker van een Kortrijkwatcher te ontsnappen. Een geschikte taak vinden voor Franceska Verhenne bleek nog de makkelijkste klus, aangezien het een vrouw is. Voortaan zal ons redactiegebouw blinken van zolder tot kelder, daar ben ik zeker van.”

Dit viertal wordt dus niet betaald? “Natuurlijk niet. Ze mogen al blij zijn dat we hen deze kans willen geven. We strijken wel de 3.500 euro per kop op die normaal gezien zou worden geïnvesteerd in hun heroriëntering op de arbeidsmarkt. En geef toe, 14.000 euro, da’s een habbekrats voor al het al dan niet gemeende gevlei van politici dat we de voorbije maanden moesten ondergaan. De nachtelijke telefoontjes van Decoene, Quick, Maddens en De Clerck kwamen zo frequent voor, dat we ons soms een consultancybureau of, erger nog,  Noël Slangen of Wim Schamp waanden. Een financiële compensatie lijkt ons op haar plaats, want van schouderklopjes of gratis dienstverlening koop je geen brood, en al zeker geen beleg.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s