sp.a Kortrijk overweegt andere naam

Tijdens het weekend van 1 en 2 december 2012 organiseert sp.a haar jaarlijkse partijcongres in Gent. Een van de resoluties waarover de nationale kopstukken zich moeten uitspreken, is de naamsverandering van de Kortrijkse afdeling. Die wil volgens bepaalde bronnen namelijk af van de nog maar half versleten benaming ‘Socialistische Partij Anders’ en hoopt voortaan door het leven te gaan als ‘Streng Patriarchale Associatie’.

Het is een publiek geheim dat vrouwen weinig in de pap te brokken hebben bij sp.a Kortrijk, maar nu wil de partijleiding haar motto “met de wijven niets dan last” formeel bekrachtigen met een naamswijziging. De ondervoorzitter, die anoniem wil blijven, is alvast voor het idee gewonnen: “Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een vrouw, maar ik sta achter de naamswijziging. De beslissingen die worden genomen door de Havana Club (nvdr: een select gezelschap van mannelijke sigaarrokende socialistische Kortrijkzanen op leeftijd) hebben de partij van het ene eclatante electorale succes naar het andere geleid. Mede dankzij de campagneslogan ‘Liever het aanrecht dan het kiesrecht’ maken we nu zelfs deel uit van de stadscoalitie. Wie had dat ooit gedacht?”

Voorzitter Axel Weydts, een vrij recent prominent lid van diezelfde Havana Club en al meermaals betrapt met een dikke sigaar in de mond, heeft er alle vertrouwen in dat de resolutie zal worden goedgekeurd: “We hebben nog nooit een vrouw afgevaardigd in het stadsbestuur en dat zal in 2013 niet anders zijn. Uit de weinige bijbelteksten die ik ooit heb gelezen, heb ik onthouden dat mannen en vrouwen van God een eigen plaats en vooral een onderdanige positie hebben gekregen. Daardoor is de man op goddelijk bevel het ontegensprekelijke hoofd van de vrouw geworden. Vrouwen die in politieke organen zetelen, zijn dan ook in strijd met de oorspronkelijke roeping van de vrouw. Meer nog, beetje bij beetje proberen we heteroseksuele bestuursleden te weren omwille van hun vermeende banden met vrouwen. Daarnaast worden vrouwen systematisch geweerd uit alle partijorganen waarin beslissingen worden genomen. Een ‘Streng Patriarchale Associatie’ is de enige logische volgende stap.”

Toch verwachten enkele bestuursleden dat onder druk van de publieke opinie een aantal onbetaalde mandaten in oninteressante adviesraden aan vrouwen zal worden aangeboden. Xavier Meurisse, een van de vroegere voorzitters van sp.a Kortrijk en nog steeds lid van de Havana Club, lijkt inderdaad voor zo’n scenario te vrezen: “We zullen het strategisch moeten spelen. Als we die mandaten belangrijker voorstellen dan ze zijn, kunnen we misschien enkele van die dolle mina’s overtuigen zo’n mandaat te aanvaarden. Als wederdienst kunnen we hen dan vragen hun beha af te staan of het stemrecht voor vrouwen op te geven. En wie weet word ik wel opnieuw voorzitter. Dat zou nog eens wat zijn.”

Nationaal sp.a-voorzitter Bruno Tobback laat ondertussen weten dat de nationale partijleiding de nieuwe koers van de Kortrijkse afdeling niet zal blokkeren, maar de evolutie toch met argusogen zal volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s