Stadscoalitie Kortrijk wil verkiezingen 2018 via Facebook organiseren

Na de collectieve brainstorm die de stadscoalitie vorig weekend organiseerde, blijkt eens te meer dat Kortrijk voor een politieke omwenteling staat. Een van de belangrijkste agendapunten – een Facebookgroep die je toelaat om de nieuwe bestuursploeg al dan niet leuk te vinden – werd unaniem goedgekeurd. En als we de betrokkenen mogen geloven, zijn er nog meer veranderingen op til.

De Facebookgroep bleek meteen een succes. Na een uur vonden al tweeëndertig waaghalzen de nieuwe bestuursploeg ‘leuk’, en dan moest Felix De Clerck zijn Twitter-troepen nog mobiliseren. Het zou een teken aan de wand moeten zijn van de verregaande democratisering die het driespan Open Vld/sp.a/N-VA wil doorvoeren. “Het is nog maar een begin”, zegt een dolenthousiaste burgemeester-in-spe Vincent Van Quickenborne. “Het is de bedoeling om zo veel mogelijk via sociale media te organiseren, zelfs de volgende verkiezingen. Twitter en Facebook zijn gratis platformen die niet alleen stabiel zijn, maar ook onze wankele democratie nieuw leven kunnen inblazen. Op die sociale media kan namelijk iedereen zijn stem laten horen. Als we ook Geert Bourgeois daarvan kunnen overtuigen, dan kan de Kortrijkzaan binnen zes jaar zelfs stemmen vanop zijn tablet of zelfs zijn smartphone. Gedaan met lange wachtrijen voor het stemhokje, want naar het schijnt wordt daar alleen maar misbruik van gemaakt.”

Ook Philippe De Coene (s.pa) is duidelijk in zijn nopjes. “Wat goed van Vincent om zijn voorliefde voor sociale media op deze manier te demonstreren om de democratisering in Kortrijk door te zetten. Ook op mijn beleidsdomeinen liggen de kansen voor het grijpen. Mensen die willen meedingen naar een sociale woning, zullen niet meer wegrotten op een of andere wachtlijst, maar zullen kunnen meedoen aan een via Facebook of Twitter georganiseerde wedstrijd. Wie de meeste likes verzamelt, kan voor de rest van zijn leven over een goedkope woning beschikken, ongeacht of zijn situatie tijdens de rest van zijn leven verandert. Bij een ex aequo beslist een onschuldige kinderhand. Zo kan Lieven Lybeer zich ook nog eens nuttig maken in plaats van paniek te zaaien in diverse kringen.

“Dat er eigenlijk niet zo veel verandert in vergelijking met het huidige systeem? Da’s spijkers op laag water zoeken. Geen enkele Vlaamse stad zet voorlopig Facebook in voor dergelijke doeleinden. Ook Instagram is trouwens mogelijk. Mensen die niet meer rond geraken, nemen met hun door het OCMW gesponsorde mobiel lulijzer een foto van de miserabele omstandigheden waarin ze moeten leven. Wie de meeste stemmen ronselt, wint de sociale Lotto. Het is niet zonder reden dat die digitale media ‘sociale media’ worden genoemd, hé.”

Koen Byttebier, ook al een fervent Twitter- en Facebookgebruiker, ziet eveneens onbegrensde mogelijkheden. “Dit is dé manier om te snoeien in de hoog oplopende personeelskosten van de stadsadministratie. Een voorbeeld? Zo zou het stadspersoneel in de komende legislatuur zijn verlofdagen kunnen aanvragen via een Facebookgroep. Gesloten weliswaar, want hoeveel verlof een ambtenaar krijgt voor de weinige uurtjes die hij effectief werkt, gaat natuurlijk niemand iets aan. Dat bespaart ons heel wat geleur met congébriefjes en intern gekissebis. Wil je trouwen? Laat dat gewoon merken via je relatiestatus op Facebook en zend een privébericht naar de bevoegde dienst. Da’s alweer drie ambtenaren uitgespaard. En als er te veel werk in mijn winkel is, dan kan ik zelfs koppels via Twitter in de echt verbinden. Clever hé. Ik ga dat allemaal mét plezier in mijn beleid integreren.”

N-VA loopt minder warm voor deze sociale revolutie, maar schaarde zich toch achter het initiatief. “We zitten in een moeilijk parket, aangezien niemand ons écht leuk vindt. Zelfs bij onze eigen aanhang zijn er al die hun kar keren richting De Clerck en co. Maar van ons moet je geen te gekke toestanden verwachten, al moet een wedstrijdje waarbij je een leeuwenvlag of een gesigneerd exemplaar van ‘De Leeuw van Vlaanderen’ kunt winnen, wel kunnen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s