Kortrijkse pessimisten op de bres tegen positivisme

Het zijn sombere tijden voor de KPV (Kortrijkse Pessimisten Vereniging). Het genootschap van doemdenkers, dat onder burgemeester Stefaan De Clerck nog hoogtijdagen kende, gaat zwaar gebukt onder de goednieuwsshow waarmee de aanstaande stadscoalitie slag om slinger uitpakt.

“Het Kennedybos dat niet wordt gekapt, de LAR die niet wordt uitgebreid, de Grote Markt die misschien helemaal verkeersvrij wordt, Bart Caron die naast een schepenzitje grijpt… Van dergelijk nieuws, dat weliswaar positief lijkt voor de doorsnee Kortrijkzaan, worden zwartkijkers als wij alles behalve mistroostig. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Voorzitter Paul Zwartjens van het KPV kan een glimlach moeilijk onderdrukken wanneer hij enkele van de gevolgen overschouwt van de onverwachte machtswissel in Kortrijk. “Wij worden misselijk van die positieve nieuwsberichten. Er moeten dringend een aantal zaken anders, anders voelen we ons verplicht om door het leven te gaan als goedlachse Kortrijkzanen. Daar zijn we niet alleen totaal niet klaar voor, we zien dat ook helemaal niet zitten. Niet na de pikdonkere jaren die we onder Stefaan hebben gekend.”

Dat vraagt om enige uitleg. “Tot voor kort was er nog geen zonnestraaltje aan de hemel. De crisis greep wild om zich heen, het land lag in duigen, Bart De Wever leidde zijn geelzwarte stoottroepen naar de overwinning, Stefaan De Clerck had zijn burgemeesterssjerp al stevig in de klauwen, er werd af en toe eens een voetganger of een fietser van de sokken gereden door een 4×4 en de schuld per Kortrijks hoofd schoot naar ongekende hoogten. Als vereniging van mensen die opleven bij slecht nieuws was elke dag weer een hoogtepunt. Tot die lapzwans van een Van Quickenborne besliste om zijn licht te laten schijnen in de zo bekoorlijke Kortrijkse duisternis. Sindsdien is het gedaan met de kommer en kwel, en heeft de zaligmakende troosteloosheid van ons zielige bestaan plaats geruimd voor (kokhalst even) ongebreideld enthousiasme. Misselijkmakend is het.”

Welke gevolgen heeft dit voor de KPV? “Het ziet er goed uit voor Kortrijk, wat dan weer betekent dat het er voor ons niet goed uitziet. Af en toe kunnen we ons donkere hart nog ophalen aan de fratsen van Lieven Lybeer, die elke vereniging de stuipen op het lijf jaagt door te zeggen dat het onder de nieuwe coalitie met die betoelaging en steun niet goed zal aflopen. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar hopen, maar ik vrees dat zelfs dat ons niet is gegund. Kijk maar eens naar die blije koppen op die officieuze coalitiefoto. Er staat daar echt niémand tegen zijn goesting op de foto hé. Zelfs Catherine Waelkens, tot voor kort een lid van onze vereniging omdat ze zelf met een pluimpje aan de voeten niet aan het lachen te brengen was, staat daar met een glimlach van mond tot oor. Ik zeg het u: het gaat de goede kant op met Kortrijk, en een reden tot blijdschap is dat niet. Of wacht… allez, je begrijpt wel wat ik bedoel.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s