Q wordt nieuwe eenheid van stilte

Kortrijk heeft een wereldprimeur, en deze keer heeft het niets met design te maken. Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om drie uur aan een stuk absolute stilte te registreren. En dan nog wel in onze Leiestad! “Een natuurkundig wonder”, roepen onderzoekers over de hele wereld in koor. “Al moeten we er wel bij zeggen dat dit zonder de hulp van jullie vorige én aanstaande burgemeester niet mogelijk was geweest.”

Zacharia Wanzer, hoogleraar Natuurkunde aan de universiteit van het Zweedse Høppølkøt, is trots. “Ge moogt gerust zijn. Absolute stilte bestond tot op heden niet, of werd toch nog nooit empirisch waargenomen. Altijd was er wel pakweg het geruis van wuivende grassprieten, een druppel die van een tak op de grond pletste, een krekel die zijn muil niet kon houden, het over elkaar schuiven van twee zandkorrels of het schrille geluid van een plotse bries tussen een rotsspleet… We hebben de hele wereld rondgereisd om de absolute stilte te kunnen opnemen. We hebben onze ultragevoelige microfoons opgesteld in de Himalaya, de Gobi-woestijn, in Yellowstone Park, op de zoutmeren in de buurt van Salt Lake City en op de Chinese Muur, maar de perfecte stilte, die hebben we tot nu toe alleen in Kortrijk waargenomen. En ik heb niet de indruk dat het ooit nog elders zal lukken.”

Waarom juist hier? “Kortrijk is de ideale stiltestad, vooral in de winter na acht uur ‘s avonds. Dan valt hier werkelijk geen ruk meer te beleven, tenzij misschien in de Crisco of de Dreams. Iedereen zit thuis in zijn goed, door stadspremies gefinancierde geïsoleerde woning, met de heilige koe op stal en de fiets achter slot en grendel. De cafés zijn dicht, en behalve een verdwaalde zatlap die de weg naar huis niet meer terugvindt, zie je hier niemand meer. Kortom: Kortrijk is een fantastische locatie om gedurende een langere periode stilte te registreren. En dat hebben we dan ook gedaan. We hebben gewoon de mensen van ’t Vierspit moeten vragen om iets vroeger te sluiten. Wat ze dan, uit liefde voor de wetenschap, ook zonder morren hebben gedaan. Maar onze dank gaat toch in de eerste plaats uit naar het vorige gemeentebestuur, dat erin geslaagd is om de ultieme zinderende stiltestad te creëren. Dat verdient een pluim.”

Maar blijkbaar is er meer? “Inderdaad! Tijdens een van onze avondlijke zoektochten naar stilte zijn we er zowaar in geslaagd om absolute stilte te registreren in een gezelschap van enkele tientallen mensen. Wat wetenschappelijk onmogelijk leek, is hier in Kortrijk wel waargenomen, en dat hebben we te danken aan jullie toekomstige burgemeester Vincent Van Quickenborne. Op een ledenvergadering van Open Vld werd het plots zo stil nadat die had aangekondigd dat CD&V en Groen een klacht tegen hem hadden ingediend wegens vermeend onkiese verkiezingspraktijken, dat er alweer een perfecte stilte neerdaalde. Eventjes nog was het geklik van het fototoestel van portrettentrekker Tony Decruyenaere te horen, maar na enkele seconden viel ook dat weg. Resultaat: één langgerekt en letterlijk ongehoord auditief niets.”

Jullie hebben dan maar beslist om van Q meteen de eenheid van stilte te maken? “Net zoals een ster vaak wordt genoemd naar de eerste die ze heeft gespot, heeft ook de stilte voortaan een eigen naam: Q, de enige officiële eenheid voor de totale afwezigheid van geluid. Bedankt Kortrijk!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s