N-VA wil goedendag- fabriek om stadskas te spijzen

De drie Kortrijkse N-VA-schepenen die op 2 januari hun functie opnemen, laten er geen twijfel over bestaan: met hen in de stadscoalitie zal de kracht van verandering in Kortrijk niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar zijn in de portemonnee van elke bewoner. Nadat toekomstig cultuurschepen An Vandersteene eerder verklaarde de Buda-werking te willen terugschroeven en voortaan uitsluitend te focussen op middeleeuwse wagenspelen, willen schepen van Economie Rudolf Scherpereel en Catherine Waelkens, verantwoordelijk voor stadsfinanciën, met een geniaal plan de lokale economie weer aanzwengelen en zo geld in het stadslaatje brengen.

“Nu de textielsector op apegapen ligt, niet in de laatste plaats door toedoen van de clan De Clerck, moeten we in de regio weer een bloeiende economische activiteit ontwikkelen, en dan nog het liefst een innovatieve.” Rudolf Scherpereel, vanaf begin januari schepen van Ondernemen, klinkt strijdvaardig wanneer hij de krijtlijnen van zijn economisch actieplan uiteenzet. “Ik heb het ideale scenario in gedachten. We moeten ruimte creëren om minstens de komende tien decennia volop in te zetten op een creatieve maakeconomie. Die zal niet alleen het geld in het laatje brengen waarmee we onze armlastige stad van de ondergang kunnen redden, maar er ook voor zorgen dat Kortrijk, en bij uitbreiding Vlaanderen, weer zijn rol kan opeisen op het internationale politieke toneel. Daarom wil ik tegen januari 2014 een volledig operationele site voor de productie van goedendags.”

Goedendags verdorie. Ja goede morgen. En waarom dan? “Iedereen met een beetje zin voor historie beseft dat 2014 een scharnierjaar zal worden in de wereldgeschiedenis. De conflicten in het Midden-Oosten zullen helemaal uit de hand lopen, Israël staat op het punt om de hele wereld behalve de VS plat te gooien met nucleaire precisiebombardementen en het zal niet lang meer duren voor ook de zwartjes in Afrika uranium zullen verrijken. Het probleem waarvoor we staan, is dat die conflicten steeds meer burgerslachtoffers zullen eisen. Weerloze kindjes, zwangere vrouwen, oude venten met lange baarden…Noem maar op. Je kijkt toch ook naar Het Journaal hopelijk? Daarom zou het goed zijn terug te kunnen gaan naar de tijd waar stoere mannen elkaar in lijf-aan-lijfgevechten het stof uit de maliënkolder en de hersenen uit de kop kloppen op het veld van eer. Mano a mano. Hard tegen onzacht. Niks geen onschuldige slachtoffers, verdwaalde kogels, vriendelijk vuur of omringende schade, maar gewoon strijd tussen echte venten en hier en daar een lesbienne met een identiteitscrisis. De goedendag is een perfect wapen voor zo’n propere oorlogen. Achteraf mop je het bloed op en klaar is Kees. Dat is in 1302 al gebleken. Bovendien zal het veel betere televisie opleveren!”

Hoe kan onze stad wel varen bij de productie van wapens? “Kijk maar eens wat FN Herstal voor de Walen heeft betekend! Die hebben automatische schietijzers geleverd voor zowat elke bloederige burgeroorlog van het Midden-Oosten tot Centraal-Afrika en daar zakken vol geld aan verdiend. En wat doen wij ondertussen? Tapijten weven, weefgetouwen maken en hoogtechnologische beeldschermen ontwerpen. In het buitenland lachen ze met dat mietjesgedoe hoor. Het wordt tijd dat we hier in Kortrijk, en in heel Vlaanderen, tonen dat we uit het juiste hout zijn gesneden en wel degelijk kunnen excelleren in de productie van ultramodern wapentuig.”

Welk voordeel kan de stad uit die goedendagfabriek halen? “Zever je nu? Laat ons beginnen met werkgelegenheid. Volgens onze berekeningen kunnen er alleen al in de aanvangsfase circa vijfhonderd bloedeigen Kortrijkzanen aan de slag. Eens de vraag begint te stijgen, kan dat een veelvoud worden. En dan zijn er nog de financiële voordelen. Voor elk geproduceerd wapen zal er een aanzienlijk bedrag in de stadskas verdwijnen. Die torenhoge schuldenberg die de vorige bestuursploeg met hun nutteloze designtoestanden hebben opgebouwd, zullen smelten als sneeuw voor de zon. Bovendien moeten de Kortrijkzanen dus niet vrezen dat de belastingen de komende zes jaar zullen stijgen.”

Heb je al een site in gedachten om die fabriek neer te planten? “Het is algemeen geweten dat onze nieuwe burgemeester een koele minnaar is van de gedachte om van de voormalige Euroshop een nieuw Vlasmuseum te maken. Dat zou de ideale locatie zijn, vooral dan omdat we de geproduceerde goedendags meteen via het water kunnen versluizen. Ook wat betreft duurzaamheid zou dat een werkelijk geniale zet zijn. Geen twijfel mogelijk: Kortrijk zal in de hele wereld van zich laten spreken met een wapen dat zijn nut al ruimschoots bewezen heeft.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s