Van Quickenborne wil Kortrijkse design- infrastructuur inrichten als opvangcentra

Het was u misschien niet opgevallen tijdens de überhippe Interieur-week, maar net zoals in andere Vlaamse steden, leven ook in Kortrijk steeds meer mensen onder de armoedegrens. Samen met toekomstig schepen voor Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Philippe De Coene wil burgervader-in-spe Vincent Van Quickenborne de vrij nutteloze designvehikels die in de vorige legislaturen werden gerealiseerd, inrichten als opvang voor daklozen.

“Het oorspronkelijke plan was om die zes bruggen en die andere designtroep tot de laatste steen met de grond gelijk te maken, maar dat was misschien een beetje te veel verandering ineens voor deze fijne stad”, opent Vincent Van Quickenborne. “Op een avond, terwijl ik me in mijn ribfluwelen peignoir samen met Anouk vergreep aan een magnumfles Veuve Clicquot, moest ik plots aan mijn Amada-dagen terugdenken, toen ik nog geloofde in een rechtvaardige wereld en het gedachtegoed van Karl Marx. Ik pinkte zowaar een traan weg bij de gedachte dat het groeiende aantal Kortrijkse daklozen deze winter in ons verhakkelde station of op dat ene eenzame bankje op het Schouwburgplein zouden moeten doorbrengen. Ik heb toen meteen gebeld naar mijn goede vriend en collega Flup, en samen hebben we beslist om van een nadeel een voordeel te maken.”

De realisaties van Stefaan De Clerck worden in feite gedegradeerd tot opvangcentra? “Gedegradeerd? Voortaan zullen ’s winters onder de bruggen verwarmde tentenkampen worden opgericht om daklozen – meestal leeghangers en mensen die het allemaal zelf hebben gezocht – in onder te brengen. Zeker geen degradatie en een geniale oplossing, al zeg ik het zelf. Ook de N-VA-schepenen zijn enthousiast, al drong toekomstig Schepen van Vlaamse Zaken An Vandersteene er wel op aan dat in deze geïmproviseerde centra de voertaal Nederlands moet zijn, op straffe van uitzetting. Momenteel zullen we ons beperken tot de plaats onder enkele bruggen en dat spuuglelijke designtoilet, maar het is best mogelijk dat daar later ook nog de Budafabriek en een vleugel van AZ Groeninghe bijkomen. Voor het vervoer van en naar het opvangcentrum denken we momenteel nog na over een shuttleservice, gezien het succes van de Audi’s tijdens Interieur een te overwegen piste. Maar om de kosten te drukken, zullen we dan wel eerder voor Skoda’s kiezen. Je moet de ogen van de mensen met werk en een dak boven hun hoofd nu ook niet uitsteken hé.”

Nathalie Deschacht, die deze winter de nachtopvang voor daklozen in Kortrijk in goede banen zal leiden, is verheugd: “Het is een doorbraak, en mijn dank gaat uit naar Stefaan De Clerck en zijn hele team voor het realiseren van de nodige infrastructuur. Vooral de bouw van het designtoilet verdient een pluim. Je kunt er algauw een tiental matrassen in kwijt, en als je de daklozen tot aan het plafond op elkaar stapelt, mag je op een veelvoud daarvan rekenen. Bovendien is een tijdelijke opvang in een in oogstrelend design opgetrokken gebouw toch een stuk aantrekkelijker dan de gebruikelijke krotten waarin die mensen meestal worden ondergebracht. En niet te vergeten: ze kunnen er ook naar het toilet.”

Philippe De Coene: “Het is trouwens jammer dat Felix De Clerck zich vorige week heeft ge-out als tsjeef, want als politiek dakloze had hij, mits een verhuis van het armlastige Zwevegem naar het zinderende Kortrijk, aanspraak kunnen maken op een plaatsje onder de fietsersbrug. Niet ver van zijn ouderlijke thuis en dicht bij Bar Amorse, voor een geducht pintjesdrinker als Felix was dat een ideale oplossing geweest.”

Advertenties

4 gedachten over “Van Quickenborne wil Kortrijkse design- infrastructuur inrichten als opvangcentra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s