Nieuwe coalitie wil bussletjes inzetten tegen criminaliteit

De gewiekste Q heeft de burgemeesterssjerp nog niet in handen en zelfs de schepenen zijn nog niet bekend, maar toch laat de nieuwe Kortrijkse coalitie er geen gras over groeien. Na het formuleren van de vage krachtlijnen van het nieuwe beleid, duiken ook de eerste concrete plannen op. Zo wordt in de wandelgangen gefluisterd dat toekomstig schepen Rudolf Scherpereel (N-VA) vanaf januari bussletjes wil inzetten om het geweld op het Kortrijks openbaar vervoer tegen te gaan.

Het incident van enkele weken geleden, waarbij een anders gepigmenteerde medemens een chauffeur van de Lijn het ziekenhuis in sloeg, ligt nog vers in het geheugen. Dat de agressor in kwestie een abonnement had, en dus geen ticket moest kopen, is voor schepen in spe Rudolf Scherpereel geen argument. “Dat zinloze geweld op het openbaar vervoer moet stoppen, anders krijgen we binnenkort Antwerpse toestanden, met schietpartijen en al. Daarom ben ik momenteel al in overleg met De Lijn om vanaf begin januari bussletjes in te zetten om mogelijke geweldenaars af te schrikken. Die chauffeurs moeten hun job kunnen doen zonder dat hun leven gevaar loopt.”

Bussletjes dus. En wat mogen we daaronder verstaan? “Allez, iedereen kent toch die jonge meisjes, vaak nauwelijks veertien, die er een sport van maken om tijdens busritten naast de chauffeur post te vatten in ruil voor een gratis rit? Meestal blijft het bij puberachtig gegiechel en lichte aanrakingen, maar er zijn gevallen bekend waarbij ook een stevige fellatio niet wordt geschuwd. Ook dames boven de dertig maken er zich schuldig aan, maar die zijn bij de chauffeurs niet zo in trek. Ze worden soms wel bus-MILF’s en, indien ze echt verlept zijn, bus-cougars genoemd.”

Hoe zullen deze jongedames dan precies worden ingezet? “Bedoeling is dat de bussletjes in shifts op risicobussen stappen, en hun vrouwelijke charmes laten gelden als er agressie dreigt. Tijdens rustige momenten kunnen ze ook ingeschakeld worden om vervoersbewijzen te controleren, een praatje te slaan met oudjes of vrouwen met een buggy de bus op en af te helpen. Tevens kunnen ze de nummerplaten van foutparkeerders noteren die ze onderweg voorbijkomen. Ze kunnen eveneens de buschauffeur wijzen op mogelijke inbreuken op de wegcode, zoals het negeren van de zone dertig.”

Worden de bewuste bussletjes dan niet op school verwacht? “Kijk, het gaat sowieso om meisjes met een weinig rooskleurige toekomst, die hun studies niet zullen afmaken en weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Door hen deze belangrijke maatschappelijke rol toe te kennen, beschermen we hen onder meer tegen tienerzwangerschap en geslachtsaandoeningen allerhande. Bovendien hoeven ze dit niet gratis te doen. Als we hierover een akkoord met De Lijn bereiken, kunnen we ze uitbetalen in natura, bijvoorbeeld in de vorm van cd’s, dvd’s en gadgets van Justin Bieber of Rihanna, een kortingskaart voor De Posthoorn, een sms-pakket, roze nagellak of een tattoo bij Rouslan. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s