VDAB Kortrijk bereidt zich voor op drukke start van 2013

De heren en dames van de Kortrijkse VDAB blijven tijdens de komende feestdagen beter niet te lang aan de feestdis hangen, want vanaf 2 januari volgend jaar moeten ze meteen aan de slag: enkele honderden christendemocraten zullen hen ’s morgensvroeg aan de deur van de Jobwinkel staan opwachten. “Het zal niet makkelijk worden, maar we zetten onze tanden erin”, zegt een VDAB-werknemer die liever anoniem wilde blijven.

“Kijk, we zitten hier doorgaans met onze vingers te draaien, en meer dan wat koffie slurpen, de gazet lezen en af en toe een allochtoontje koeioneren hebben we niet te doen, maar vanaf januari moeten de handen onverbiddelijk uit de mouwen. Er wordt zelfs versterking uit Brugge verwacht om aan al die dringende werkaanvragen te voldoen. Maar kunnen we hiertegen wel iets ondernemen? Gezien de gemiddelde leeftijd van die mensen, zijn ze niet echt gegeerd op de arbeidsmarkt, en qua talent of intrinsieke meerwaarde voor bedrijven zitten ze ook niet echt in de topschaal. Bovendien weten sommigen niet meer wat werken is, en zullen bijkomende opleidingen een noodzaak zijn.”

“Daar komt nog bovenop dat het stuk voor stuk lastige klanten zullen zijn, die gedurende zes jaar – en in sommige gevallen heel wat langer – verwend zijn geweest met schepenzetels, zit- en steekpenningen en allerlei mandaten. Die zullen niet tevreden zijn met een interimjobje bij TVH of ergens aan de band. Sommigen vrezen zelfs dat ze aan de openbare onderstand zullen terechtkomen. Het zal een moeilijke oefening worden om voor iedereen werk te vinden, maar kom: bij VDAB zijn we vol vertrouwen. Wie werk vindt voor alle ex-Sabeniens, zal dat ook kunnen voor de Kortrijkse christendemocraten. Het komt er gewoon op aan om goede afspraken te maken met de interimkantoren.”

Ook in de stadsadministraties zitten ze op hete kolen. Wat zal er met hen gebeuren als burgemeester Van Quickenborne straks de plak zal zwaaien? We vroegen het de druk gesolliciteerde bijna-ex-vice-premier zelf. “Niemand hoeft iets te vrezen. ’t Is nu niet dat ik hier als een boeman door het stadhuis zal rondwaren. Waarom zou ik ook? Zijn hier dan de voorbije honderdvijftig jaar mensen aan de slag gegaan omdat ze een oranje partijkaart hadden? Ik weet absoluut van niks. Ik zal in januari wel enkele concrete maatregelen nemen. Neuspeuteraars en andere niksnutten krijgen een oranje hesje aan en mogen bij de vuilkar gaan werken. Ambtenaren met een wachtrij aan hun desk krijgen verplichte strafstudie, en Arne Vandendriessche zal opzichter zijn. Dat zal ze leren wat rapper te werken. Wie veel tijd op de sociale media doorbrengt, krijgt dan weer een bonus. Het wordt tijd dat Kortrijk op die digitale kar springt. Andere concrete stappen worden binnenkort aangekondigd. Maar nogmaals, minstens de helft van de Kortrijkse ambtenaren zit absoluut safe.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s