Voormalige klasgenoten protesteren tegen groepsfoto Jong Groen Kortrijk

Jong Groen Kortrijk zit met een probleem. Erik Lazoen, voormalig klasverantwoordelijke van de zesdejaars van de Vrije Basisschool in Aalbeke, lichting 1982, dient namens zijn ex- klasgenoten klacht in tegen de groene jongeren. Voor hun Facebookpagina zouden ze namelijk een oude schoolfoto van hem en zijn oud-makkers tot in de kleinste details hebben geplagieerd, en dit zonder uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen.

Erik Lazoen lacht niet met de demarche van de Groenen. Als jurist met specialisatie in copyrightkwesties weet hij maar al te goed welke consequenties dit voor de lokale afdeling kan hebben. “Schrapping van de kieslijsten en het betalen van een serieuze dwangsom indien deze scheve situatie niet meteen wordt rechtgezet. En als er geen precedent is, dan zorg ik er zelf wel voor een. Mijn ex-klasgenoten zijn echter bereid om de zaak te laten vallen indien Jong Groen schriftelijk en via een aangetekend schrijven zijn excuses aanbiedt, de bewuste foto verwijdert, en dit binnen uiterlijk drie dagen.”

Maar wat is nu juist het probleem? “Alles. Om de een of andere reden hebben de jongeheren en -dames van Groen Kortrijk het nodig geacht om voor hun groepsfoto onze klasfoto tot in de allerkleinste details te kopiëren. Zo wordt niet alleen de opstelling en de haardracht van toen geëvoceerd, maar dragen de overtreders ook krek dezelfde kleren als wij indertijd. Mocht dit een geurfoto zijn, dan zou je waarschijnlijk zelfs de patchouli kunnen ruiken waarmee we ons toen allemaal rijkelijk besproeiden.”

“Toegegeven, het is knap gedaan en het oogt heel professioneel, maar ze hebben onze toestemming hiervoor niet gevraagd. Daarnaast is een dergelijke confrontatie met het verleden voor sommige van mijn ex-klasgenoten behoorlijk traumatiserend. Zo had een van hen vroeger last van een hardnekkige unibrow en een, althans voor zijn leeftijd, nogal felle baardgroei, en toen hij op de bewuste foto zag dat iemand deze bizarre gelaatstrekken klakkeloos had overgenomen, kreeg hij spontaan een inzinking. Diagnose: mineure depressie, psychoanalyse en twee weken werkonbekwaam. Wie zal dat betalen?”

David Wemel, in een ver verleden voorzitter van Jong Groen Kortrijk, reageert niet helemaal verrast. ‘Ik sla een mea culpa. Je moet weten dat we de laatste maanden creatief op droog zaad zaten. Eerst was er die potsierlijke pre-campagne van Bart Caron, die onze trotse progressieve partij profileerde als een bende oerconservatieven, en daarna gooide onze vooruitstrevende huisstylist Walter Van Beirendonck de handdoek in de ring. Ook al omwille van onze lijsttrekker, die maar geen andere hoed wilde dragen.”

“Om een lang verhaal kort te maken: zowel campagnematig als op vestimentair gebied durfden we geen enkel risico meer te nemen. Toen kwam onze jonge kandidaat Dries (Verhauwaert – nvdr) met een lumineus idee: waarom niet poseren zoals op een schoolfoto uit de oude doos? Zo konden we de link met de pre-campagne behouden en toch origineel uit de hoek komen. We roefelden wat op een paar zolders, en ontdekten een prachtexemplaar. We besloten om de klasfoto voor ons groepsbeeld zo goed mogelijk te imiteren, iets wat ons zonder moeite lukte. We verzamelden wat oude kleren, lieten ons door de coiffeur van Philippe Avijn een eighties-kapsel aanmeten en lieten alles op de gevoelige plaat vastleggen. Ongeacht de consternatie die is ontstaan, zal iedereen moeten toegeven dat dit een krachtig beeld is, dat motivatie en dadendrang uitstraalt.”

En wat met de aanklacht? “Ik begrijp de besognes van bepaalde mensen die toen op een niet geheel flatterende manier werden gefotografeerd, maar we gaan voorlopig niet in op de minnelijke schikking. Onze volledige focus rust nu op 14 oktober!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s