Klimaat wreekt zich voor valse gezangen in Kortrijk

‘Sing for the Climate’, het initiatief van de altijd jolig uit zijn nek lullende Nic Balthazar waarvoor duizenden Belgen zich dit weekend massaal met de auto hebben verplaatst naar groot- en centrumsteden, is in Kortrijk op een sisser afgelopen. Zaterdag werd er – zowel letterlijk als figuurlijk – zo vals gezongen, dat het klimaat heeft beslist om Kortrijk en zijn inwoners minstens een jaar lang een ferme kloot af te trekken. Reeds morgen worden de eerste wolkbreuken verwacht.

Ze waren met 319 – maar volgens de politie slechts met twintig – de dapperen die hun zaterdagmiddag opofferden om het op de Grote Markt massaal op een jengelen te zetten. Opgezweept door een aantal volksmenners van oranje-groene signatuur – hun bakfietsen stonden achter het podium geparkeerd  – liet de toegestroomde massa zich verleiden tot het meeloeien van enkele songs ter meerdere eer en glorie van Moeder Natuur.

Die laatste leek er zin in te hebben: het zonnetje scheen immers op de lachende gezichten van de deelnemers. De stemming en het humeur van Het Klimaat sloeg al snel om toen na de eerste strofen bleek dat zowat drie vierde van de zangers pardoes van de toonladder tuimelde. Wat we te horen kregen, klonk verdacht veel als de samenzang van een bende facteurs die om 11 uur ’s morgens met bloeddoorlopen ogen en een naar goedkope whisky stinkende bek De Posthoorn verlaten.

Ook burgemeester Stefaan De Clerck liet zich niet onbetuigd: terwijl zijn gedachten onwillekeurig afdwaalden naar de op til staande kap van het Kennedybos en de mogelijke consequenties van de onzin die hij dit weekend over de verkeersveiligheid in Kortrijk uitkraamde, verklaarde hij luid meebrullend zijn geveinsde liefde aan de natuur. Na een kwartier had de kakafonie zulke grote proporties aangenomen, dat de plaatselijke organisatoren een telefoon van een woedende Balthazar kregen. Of ze er daar in Kortrijk wel eens onmiddellijk mee wilden ophouden?

Balthazar is ook een dag na de feiten niet te spreken over de Kortrijkse bijdrage. “Naar verluidt deed het niet alleen pijn aan de oren, maar ook aan de maag. Niet verwonderlijk voor een stad die kwasten als Piet Goddaer en die jengelaar van Goose als groot zangtalent naar voren schuiven. Achteraf bekeken hebben we in Kortrijk zelfs niets te zoeken met een dergelijk initiatief. In steden waar Koning Auto als een heilige koe wordt aanbeden en de inwoners meer wakker liggen van betaalbaar parkeren dan van een belastingsverlaging, kun je zoiets verwachten. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om hier ooit nog neer te strijken met ‘Sing for the Climate’. Volgend jaar gaan we naar Waregem, al kunnen ze daar wel de teksten niet aflezen.”

Naar het schijnt werd er in Brugge wel toonvast gezongen, en zal het er ook de komende dagen droog blijven. In Kortrijk worden morgen dan weer wolkbreuken verwacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s