CD&V Kortrijk kiest voor revolutionaire deur-aan-deurtactiek

De tijden dat de Kortrijkse CD&V’ers de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vanuit hun luie zetel konden beleven, lijkt definitief voorbij. Willen ze de komende zes jaar een rol van betekenis spelen, dan moeten de handen uit de mouwen worden gestoken en nieuwe creatieve bronnen worden aangeboord. Dat beseft nu ook titelvoerend burgemeester Stefaan De Clerck. Hij lanceert dan ook een vooruitstrevende deur-aan-deur campagnetactiek waarmee hij het gros van de Kortrijkzanen wil overtuigen.

Twee maanden terug leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor CD&V Kortrijk, maar sinds enkele weken komen de partij en het beleid dat ze in de Leiestad voert zwaar onder vuur te liggen. Uit enquêtes en referenda van sp.a en Open Vld blijkt dat de Kortrijkse politiek dringend weer met de voetjes op de grond moet worden gezet, vanuit Brussel werd minister Q. afgevaardigd als blauw alternatief voor de ondertussen onverstaanbaar geworden De Clerck, en de CD&V schiet zich de voorbije weken ook zelf serieus in de voet. “Ik weet het”, jammert een zichtbaar ontredderde burgemeester, “we zijn niet zo goed bezig. In onze campagne zit traditioneel weer geen enkele lijn, maar dat krijg je als die kloefkappers van het ACW hun eigen ding willen doen. Fluo-oranje toestanden, ronduit walgelijke ontwerpen, flyers waarin iemand als lichtgewicht Marianne De Candt woorden als ‘inzake’ gebruikt… dat doet ons imago als stad van design en exquise smaak helemaal geen goed. Ik sla ook een mea culpa: Van Quickenborne in Terzake beschuldigen van wispelturigheid, terwijl ikzelf in de voorbije legislatuur van postje heb veranderd, was geen slimme zet.”

Ook zoonlief Felix krijgt een veeg uit de pan. “Onze Felix is fantastisch, begrijp me niet verkeerd, maar wat hij de laatste weken allemaal op Twitter rondstrooit, doet pijn aan de ogen. Dat Kortrijk een mooie, dynamische stad is, tot daar aan toe, maar zijn hoerastemming en overdreven optimisme heeft vooral een averechts effect op de twijfelaars. En dat terwijl hij opgevoed is volgens bepaalde principes. ‘Bescheidenheid siert de mens, bijvoorbeeld.’ Blijkbaar is het mis beginnen lopen na zijn huwelijksreis, waar hij gedwongen werd om zijn smartphone af te zetten. Die cold turkey heeft hij moeilijk kunnen verteren, met alle gevolgen van dien. Maar het komt goed met hem, dat weet ik zeker. En indien niet, dan kan hij naar zijn deel van de erfenis fluiten.”

Een kort moment van opwinding: aan de kluifrotonde, waar dit interview plaatsvindt, wordt een bejaarde voetganger gegrepen door een Audi Q6. Het petje en de wandelstok van de grijsaard belanden net naast de voeten van de burgemeester. “Ach ja, kijk, zo’n dingen gebeuren. Ik wil Kortrijk ook profileren als een autovriendelijke stad. Dat daarbij af en toe eens een voetganger of een fietser het loodje legt, is een beetje bijzaak. Je moet de dingen in een groter perspectief zien, en op lange termijn. Zwakke weggebruikers worden niet voor niets zo genoemd, en ze moeten beseffen welk risico ze nemen als ze de auto thuislaten. Wat niet wil zeggen dat we niets doen voor meer verkeersveiligheid, natuurlijk. Zo liet ik gisterenavond aan de Boerderijstraat nog een viertal verkiezingsborden van Open Vld wegnemen omdat ze een gevaarlijke verkeerssituatie creëerden. Zo zie je maar.”

Maar goed, wat is nu dit grootse campagneplan? “Onze politici zijn niet erg populair in Kortrijk. Officiële cijfers van Comeos wijzen uit dat Kortrijkzanen eerder geneigd zijn om de deur open te doen voor stofzuigerverkopers en Jehovahs Getuigen dan voor CD&V’ers. Daarom krijgt elk van onze kandidaten vanaf nu een plakkaat mee met daarop ‘Doe open. ’t Is Man Bijt Hond’. Dat zullen ze voor het venster houden telkens als ze aanbellen. Wedden dat er heel wat deuren voor ons zullen opengaan?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s