Jani Kazaltzis eerste stadsstylist

Het moest er ooit van komen. Nadat Kortrijk eerder al een stadsarchitect en een stads-deejay aanstelde, is nu ook de vacature voor stadsstylist ingevuld. De keuze viel niet op Walter Van Beirendonck, die zich zonder aantoonbaar succes bezighoudt met de outfits van de Groen-kandidaten, maar op gelnicht Jani Kazaltzis, half-Griek en half-modegod, bekend van programma’s die u niet ziet omdat u liever Kortrijk Scheef Bekeken leest.

De job-omschrijving van Kazaltzis is vrij eenvoudig: hij moet ervoor zorgen dat iedereen die in Kortrijk rondloopt, voldoet aan bepaalde vestimentaire vereisten. De officieuze commissaris van de eerste Kortrijkse Modepolitie krijgt trouwens de hulp van Pol Coussement, een échte commissaris en naar eigen zeggen ‘een pionier op het vlak van supportersvermenging’. De eerste interessante case voor dit dynamische duo ligt vandaag al voor het grijpen, want dan wordt de stad overspoeld door Club Brugge-supporters.

“Concreet komt het erop neer dat iedereen die zich nu vrijdag 14 september in Kortrijk waagt met een blauwzwarte uitrusting, meteen door de stoottroepen van mijn makker Coussement zal worden opgepakt en buiten de stadsgrenzen zal worden opgeknoopt aan de eerste de beste knotwilg. Het oorspronkelijke plan, dat er in bestond om deze twijfelachtige sujetten rechtstreeks naar de gesloten afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie af te voeren, bleek onmogelijk omdat het ontsmetten er na de passage van jullie hoofdredacteur Urbain Legand nog volop aan de gang is.”

De supporters van Club Brugge worden niet vrolijk van deze beslissing. Zeno Wartentand, voorzitter van de Kortrijkse Club-supportersclub ‘No Riots, No Glory’ is verontwaardigd: “Hoezo, we mogen onze eigen kleuren niet dragen tijdens de match? Die gelnicht van een Jani en zijn onnozele sidekick zouden er beter eens bij stilstaan dat ons Club het enige is wat telt in ons miezerige bestaan. Ware het niet van sympathieke peren als Bart Verhaeghe en de immer goedlachse Vincent Mannaert, dan waren we al die jaren van succes verstoken gebleven en speelden we nu niet in de poulefase van de Champions League. Een leven zonder Club is voor velen onder ons ondenkbaar. Dan gooien we ons liever voor de trein, zoals een radeloze supporter ons eerder deze week al voordeed in Izegem.”

Jani laat zich niet vermurwen door wat Club-supporters. “Wie naar een deftig etablissement gaat, past toch ook zijn kleding aan? Ewel dan, waarom zouden die Club-supporters een uitzondering op de regel moeten zijn? Kortrijk kan het zich niet veroorloven om zijn status als mooiste designstad van de wereld te laten bezoedelen door een zootje ongeregeld dat er nog steeds bijloopt in hun plunje uit 2005, toen die mottige blauw-zwartcombinatie heel eventjes in de mode was. Uiteraard lopen we nu het risico dat er een aantal van die successo’s gewoon in hun bloot bovenlijf zullen verschijnen, maar de combinatie van een gigantische witte bierbuik met een rode, doorzopen Korsakov-kop kunnen we aan de buitenwereld nog verkopen als cultureel erfgoed en een ode aan onze stadskleuren. Bovendien moeten de Club-supporters dit ook niet zien als een belemmering, maar eerder als een opportuniteit. Nu ze verplicht zijn om zich eens anders te kleden, zullen enkelen onder hen er misschien in slagen een deftige vriendin te vinden. Of om het met de legendarische woorden van Raymond Goethals te zeggen: elk nadeel hep zen voordeel en pinanty is pinanty.

Ook commissaris Pol Coussement, eerder dit jaar nog winnaar van de Kortrijk Personality Award voor zijn wereldwijd gekopieerde heroïsche aanpak van het hooliganisme, is in zijn nopjes. “Ik kan niet garanderen dat er geen klop zal uitgedeeld worden in de familietribune, waar dat tuig van Club zich naar jaarlijkse gewoonte zal vermengen onder de brave Kortrijk-supporters, maar ik ben wél blij met de samenwerking met Jani. Een gevoelige jongen met heel wat talent. En zijn baard prikt niet zo als die van Walter. Het is toch ongelooflijk wie je in zo’n dark room zoal tegen het lijf loopt.”

Indien de testcase tijdens KV Kortrijk-Club Brugge succesvol blijkt, heeft Jani al een nieuwe uitdaging in het verschiet. Hij wil, met de hulp van Coussement, het dragen van rode en groene hemden en broeken aanpakken. “Het kan niet dat sommige Kortrijkzanen er de laatste maanden bijlopen als supporters van Zulte. In eerste instantie zullen we uitpakken met GAS-boetes, maar ik sluit niet uit dat recidivisten achter de tralies zullen verdwijnen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s