De Clerckiaans is nieuwe standaardtaal

De discussie over het gebruik van standaardtaal, AN en verkavelingsvlaams, die al weken woedt, kreeg vanmorgen een onverwacht slot. De Taalunie besloot namelijk om een nieuwe standaardtaal te introduceren – een taal die voor iedere Vlaming en Nederlander toegankelijk is. De Taalunie vond inspiratie in… Kortrijk. 

De heer professor emeritus doctor Spraak, voorzitter van de Taalunie, schetst de situatie exclusief voor Kortrijk Scheef Bekeken. “Zoals u ongetwijfeld weet, laaien de emoties hoog op tussen enerzijds de verdedigers van het AN, en anderzijds diegenen die het gebruik van een tussentaal voorstaan. De eersten vinden dat iedereen een correct taalgebruik moet nastreven, de anderen zijn dan weer van oordeel dat het zogenaamde verkavelingsvlaams veel dichter bij de mensen staat. Iedereen spreekt dan een soort mengelmoes van dialect, AN en VTM’s. Als Taalunie vonden we de discussie interessant – we waren opgelucht dat er nog eens over de taal werd nagedacht. Maar de discussie was ook zeer verwarrend.”

Vooral het feit dat de twee partijen elkaar nauwelijks begrepen, was de Taalunie een doorn in het oog. “De ene argumenteerde in een zeer nette, duidelijk gearticuleerde en grammaticaal correcte taal. De andere begreep daar geen jota van, en sleepte argumenten aan die bol stonden van de taalfouten, germanismen inbegrepen. We wilden daar paal en perk aan stellen. En de enige manier om dat te doen, was een taal te introduceren die de twee partijen verbindt. Die nieuwe standaardtaal moet niet alleen de discussies vlot trekken, ze zal ook de relaties tussen leerkrachten en leerlingen verbeteren, de afstand tussen de burger en de politiek verkleinen, en het verschil tussen Het Nieuws op VTM en Het Journaal op de VRT doen verdwijnen”, maakt de heer professor emeritus doctor Spraak zich sterk.

De Taalunie kwam voor die nieuwe standaardtaal terecht in Kortrijk. “Geheel toevallig”, vertelt Spraak. “Iemand klikte op een foute link op een internetsite, waardoor tot ons afgrijzen een filmpje van de heer Stefaan De Clerck opstartte. Toen de man in dat filmpje ook sprak, vielen de schellen ons van de ogen. We zagen het licht. We hoorden het in Keulen donderen. U begrijpt me wel. En het mooie: die taal van jullie burgemeester, die was… uniek. Net wat we zochten. Een unieke taal.”

“Het mooie aan het De Clerckiaans, is dat niemand begrijpt wat de man zegt. Hij verliest zich in bijzinnen, in omschrijvingen en in pleonasmes, hij spreekt zodanig wollig dat een schaap zich vrijwillig laat scheren. De boodschap wordt zo meteen totaal ondergeschikt – en dat is de perfecte oplossing voor vele problemen. We zullen zijn taalgebruik dus introduceren in de scholen, in de politiek en in de media. We maken ons zelf sterk dat er door deze nieuwe standaardtaal een einde komt aan het communautaire gekissebis – want geen Waal die ons nog zal verstaan.”

De heer professor emeritus doctor Spraak schakelt, na nauwelijks twee dagen oefenen, moeiteloos over op het De Clerckiaans om zijn beslissing te verduidelijken. “Het is dus zo dat, niettegenstaande het feit dat er in een recent verleden, en ik heb het hier dan over een beperkt aantal weken, en dus niet over maanden of jaren, dat er geen enkele aanwijzing leek te bestaan die er op wees dat er bewijzen zouden kunnen worden voortgebracht die aantonen dat het feit dat er, geheel in tegenstelling tot de gangbare gedachten en gewoonten van een groot deel van de bevolking, en ik heb het dan duidelijk niet over het fabriceren of vervalsen van bewijzen, want dat is een praktijk waaraan we, en dan heb ik het over mezelf maar ook over anderen, ons nooit aan bezondigen.”

Advertenties

Een gedachte over “De Clerckiaans is nieuwe standaardtaal

  1. Pingback: Meerdere Kortrijkzanen ontvoerd door UFO’s | kortrijk scheef bekeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s