Bewoners Volksplein verklaren oorlog aan studenten

Vanaf volgende maandag is het zover. Dan strijken weer honderden leer- en feestgrage studenten neer in de omgeving van het Volksplein en betrekken ze in de wijde omgeving hun koten. Volgens het plaatselijke actiecomité ‘Geen Gelul op onze Zul’ breken er voor de omwonenden weer moeilijke tijden aan. De leden nemen alvast de nodige maatregelen om te vermijden dat lastige studenten hen het leven zuur maken en hopen de hele buurt warm te krijgen voor hun preventieve acties.

We ontmoeten Ronny, de uit de kluiten gewassen voorzitter van ‘Geen Gelul op onze Zul’ op het terras van Café Wielsbeke, tevens de enige afspanning in Kortrijk die een club voor roodharigen heeft, niet toevallig de haarkleur van de uitbater. Zijn gezicht staat op onweer als hij terugdenkt aan de baldadigheden waartoe zatte studenten in staat zijn. “Kijk, ik ben camionchauffeur, gespecialiseerd in het vervoer van bieten. Elke avond parkeer ik mijn volle tientonner hier iets verderop, aan de parking van Sint-Elooi, om ’s morgensvroeg te gaan leveren. Vorige winter wilde ik om vier uur vertrekken, en wat zag mijn lodderig oog? Een of ander dokterszoontje en zijn debiele kameraadjes hadden de laadruimte opengetrokken. Zeker drie ton bieten op straat. Ik heb nog gekeken of die kwasten er niet onder lagen, maar dat bleek jammer genoeg niet het geval. Ze hadden op tijd hun biezen gepakt. De flikken kwamen erbij, haalden hun schouders op en mompelden iets van ‘Studenten hé’. En weg waren ze. Toen heb ik beslist om het recht in eigen handen te nemen en deze actiegroep op te richten.

Vanaf maandagavond vat ik post boven op mijn vrachtwagen, en de eerste student die nadert, slechte bedoelingen of niet, krijgt een biet van een kilo tegen zijn kop. En aangezien dit vooraf in de pers heeft gestaan, moeten ze achteraf niet komen memmen. Ja, inderdaad, het is oorlog, en we zullen onze bodem met hand, tand en desnoods met Uzi’s verdedigen tegen die indringers, waarvan een groot deel dan nog uit Boeregem afkomstig is. Ah ja, want scholen hebben die daar niet.”

Ook penningmeester Mariette klaagt steen en been. “Als je op het Volksplein woont, denk je dat je veel last zal hebben van negers en ex-Oostblokkers, maar niets is minder waar. Die trappen wel graag een balletje in de voetbalkooi, maar daarom staat die er ook. Vroeger was er David De Zwarte, maar sinds die campagneleider bij sp.a is, is die veel kalmer geworden. De ergste overlast komt van die rotzakjes van studenten. Tot tien uur ’s avonds blijft het stil, maar daarna is het hek van de dam. Lege flesjes Omer. achterlaten op de trottoirs, in brievenbussen pissen, buurtbewoners onderkotsen enzovoort. In de heel vroege uurtje rollen ze dan met hun skateboard over straat. Soms blijf ik luisteren, en ik wrijf altijd in mijn handen als ik er een op zijn kloten hoor stekken. Het ergste is als ze voor je deur blijven staan en met hun zatte botten van die pseudofilosofische discussies beginnen af te steken. Je kunt niet geloven hoeveel keer ik al goesting heb gehad om dan een ketel kokende pek over hen uit te gieten. Met het comité is afgesproken dat we dit vanaf nu ook écht gaan doen.”

De anarchisten van het wereldwijd vermaarde punk-café The Pit’s gooien het over een andere boeg. De bebaarde Savage Noise Machine (zijn roepnaam – nvdr)verduidelijkt: “Ook wij zien die invasie van studenten niet zitten. Die organiseren fuiven aan de lopende band en komen dan zagen of ze hier hun mottige affiches kunnen ophangen. Zien die advocatenzoontjes en andere relnichten in hun rode broeken dan niet dat we hier geen moer geven om hun cantussen en filologiefuiven? Hier wordt vinyl gedraaid, zwart gedragen en Bockor Blauw gezopen. Met het actiecomité gaan we niet meedoen, maar we nemen wel een afzonderlijk initiatief. Wij graven schuttersputjes voor de deur, een beetje zoals tijdens de Slag om de Ardennen. Telkenmale een groepje van die lallende eerstejaars de hoek omdraait, zullen we die klojo’s bekogelen met kakgranaten, vervaardigd met verse keutels uit onze vooruitstrevende sanitaire voorzieningen. En aangezien we diep onder de grond verborgen zitten, mogen ze Flügel-flesjes en lege shotjes gooien al wat ze willen, raken doen ze ons toch niet. En als er toch ene is die ons uitlacht, sleuren we hem naar binnen, zetten we hem een koptelefoon op en laten we hem luisteren naar noise van Merzbow of Naked City tot zijn oren bloeden. Het lachen zal hem gauw vergaan.”

Ook Sindy, de sympathieke uitbaatster van het fritkot ’t Volksplein, sloot zich aan bij het comité. “Ik weet niet hoe de hel eruitziet, maar ik vermoed dat het Volksplein op donderdagavond dicht in de buurt komt, hé. Begrijp me niet verkeerd hé, want zonder die studenten zou het hier heel wat minder zijn hé. Het zit in de kleine dingen hé. Met zijn zessen een kleine met stoverijsaus en een cola bestellen en dan toch nog apart willen betalen. Of de mensen op het terras van café Olympia uitlachen. Dan moet ik die gastjes tegen zichzelf beschermen en hen daarop aanspreken, want die uitbaters van Olympia komen net uit den bak hé. Daar valt niet mee te spotten hé. De ergste zijn de eerstejaars, van die meisjes en jongens die nog maar net hun eerste schaamhaartje hebben ontdekt en voor de eerste keer van onder moeders vleugels weg mogen. Die zuipen eerst en eten pas daarna en zijn dan misselijk. Maar aan onze huisgemaakte sauzen ligt dat niet hé. Die zijn allemaal zo ver als iets hé.”

Naar verluidt plant de Albanese gemeenschap op en rond het Volksplein een gelijkaardige actie. Wanneer die van start is gegaan, zullen we pas weten als het eerste verminkte studentenlijk uit de Leie komt bovendrijven.

Advertenties

Een gedachte over “Bewoners Volksplein verklaren oorlog aan studenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s