‘Voor Dummies’ boek over Kortrijk op komst

Op 11 oktober, nauwelijks enkele dagen voor de verkiezingen, brengt Pearson Benelux, de uitgever van de uiterst populaire ‘Voor Dummies’-reeks, een boek uit dat helemaal gewijd is aan het reilen en zeilen in de officieuze hoofdstad van Zuid-West-Vlaanderen. Dat maakte de uitgeverij vandaag via een persbericht bekend. Stefaan De Clerck laat vanuit zijn Spaanse vakantieoord weten dat hij uitermate opgetogen is met deze ‘Kortrijk Voor Dummies’. Ook Rudolf Scherpereel, zonder tegenbericht ook vandaag nog lijsttrekker van N-VA Kortrijk, is erg in zijn nopjes.

 

‘Kortrijk voor Dummies’ wordt een primeur voor Vlaanderen. Nooit eerder maakte een Vlaamse stad het onderwerp uit van ’s werelds bekendste reeks voor nitwits van allerlei slag. “Wat een eer”, zegt burgemeester De Clerck, terwijl je hem haast hoort glunderen aan de telefoon. “De uitgever heeft Antwerpen, Gent en Brugge zelfs niet in overweging genomen. Maar wat wil je ook? Antwerpen is een verlepte havenstad, Gent een modaal gehucht waar vooral cantussen worden georganiseerd en Brugge een openluchtmuseum. Als je dan een stad zoals Kortrijk achter de hand hebt, waar een passie voor hedendaags design op elke straathoek zichtbaar is, waar iedereen welvarend is en in peis en vree leeft en misdaad geen kans maakt, en die bovendien de toegangspoort vormt tot la douce France, dan is de keuze gauw gemaakt.”

Voor de Kortrijk-editie blijft de uitgeverij vasthouden aan het succesrecept van de serie. “Een mix van historische feiten, cijfers en markante anekdotes die slechts bij weinigen bekend zijn, aaneengeschreven door absolute Kortrijk-experten. Het historisch gedeelte, dat begint vanaf de Guldensporenslag, wordt aaneengeschreven door de hippe heren van het veelgelezen, trendy vormgegeven magazine ‘Curtrycke’, erfgoedenthousiasteling/politicus/blogger Marc Lemaitre en de niet-erkende belleman Peter Caesens. Frans Lavaert en de mij goedgezinde blogger Pär Ongeluck geven hun eigenzinnige kijk op de vele cijfergegevens over Kortrijk. “

Maar dat is niet alles. “Aan de hand van een wandeling door de stad zal Mike Tattoo, Kortrijkkenner pur sang, de mooiste plekjes van de stad aandoen en in zijn eigen, fijnzinnige stijl becommentariëren. Worden onder meer bezocht en uitvoerig besproken: Klakkaards Reke, het Baggaertshof en de Loodwitstraat. Ook de hotste horecaspots in Kortrijk worden aangedaan: de Pebbles in de Papenstraat, Frituur Christine, de meest deprimerende friterie van België en Café Lunapark aan de Gasstraat, waar de vuilste pintjes van Kortrijk worden getapt. De ludieke toets die zo kenmerkend is voor de ‘Voor Dummies”-serie, zal dan weer verzorgd worden door Kortrijk Scheef Bekeken, zonder enige twijfel de fijnste blog in Kortrijk. Hij staat zelfs bij mijn browserfavorieten.”

Rudolfscherpereel

Het initiatief wordt ook op applaus onthaald door Rudolf Scherpereel (foto), Kortrijks N-VA-lijsttrekker ad interim tot Manten en Kalle de scepter van hem overnemen. “Ik wil niet te opzichtig bloemetjes gooien naar De Clerck, maar dit heeft hij toch fijntjes onderhandeld. De ‘Voor Dummies’-reeks is een zegen voor de mensheid en voor mij in het bijzonder, en de zwart-gele boekcovers spreken tot de verbeelding van elke Vlaams-nationalist, zelfs opportunistische flamands als ikzelf. Ik kan nauwelijks wachten tot hij in de winkels ligt.”

Advertenties

3 gedachten over “‘Voor Dummies’ boek over Kortrijk op komst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s