Wouter Allijns deelt politieke inzichten

Vanaf nu tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober publiceren we elke zaterdag een interview met een jonge kandidaat. Eerste in de rij is Wouter Allijns, voorzitter van Jong Open Vld Kortrijk en ook een beetje zoon van KV Kortrijk-voorzitter Joseph, van wie hij zijn passie voor de ‘Veekaa’ heeft geërfd. Over voetbal willen we uit de mond van Wouter echter niks horen, over zijn persoonlijk programma, zijn verwachtingen en kansen wat betreft de verkiezingen des te meer. Een diepgaand gesprek.

Wouterallijns2

Ben je tevreden met je plaats, Wouter?
“Heel zeker. Die zesde plaats was heel onverwacht, want iedereen dacht dat we in de staart van de rangschikking zouden eindigen. Maar dankzij de deskundige leiding van onze trainer Hein Vanhaezebrouck, de evenwichtige, kwalitatieve kern en een pak doorzettingsvermogen hebben we PO I kunnen spelen. En zelfs daar deden al die zogezegde topclubs het in hun broek voor ons. De Beker was ook een fantastisch verhaal, dat we komend seizoen willen herschrijven. Jammer dat we de hoofdvogel uiteindelijk niet hebben afgeschoten, maar dat is voetbal.”

Euh ja… kun je wat meer over je programma vertellen?
“Vanzelfsprekend. We beginnen thuis tegen Anderlecht. Da’s altijd leuk, maar niet als het midden in de congé valt. Normaal gezien trekken we met die topploegen een vol huis, maar heel wat fans zullen volgend week nog in exotischer oorden vertoeven, in hun blote krent en met een longdrink in hun pollen. Daarna moeten we naar Cercle Brugge, maar dat varkentje – Pol Van Den Driessche incluis -zullen we wel even wassen. De derde match is dan weer thuis tegen Charleroi, die van die voorzitter die zijn club liever kwijt dan rijk is. Ik zeg het u, zelfs als we in een slechte dag zijn, wordt dat een vooroorlogse 10-0 score.”

Misschien toch even de politiek: net voor de zomer drukte het schepencollege onder invloed van Open Vld de veelbesproken extra bewakingscamera’s door. Vind je dat een goede zaak?
“Natuurlijk dat. Kijk, de Veekaa is een familieclub met een goede reputatie. Het ergste dat ons kan overkomen, is dat een of andere onnozele kwiet ons negatief in het nieuws brengt omdat hij iets richting een tegenstander of een scheidsrechter gooit. Met die extra camera’s halen we die mannen er zonder probleem uit. Ook als onze vriendelijke buren uit Zulte of Brugge langskomen, zullen die camera’s overuren draaien, in en rond het stadion. Die boeren kennen geen schaamte, parkeren hun tractor waar ze maar willen, en halen de wortelen en kroppen sla zomaar uit de achtertuin van de omwonenden. Commissaris Bart Coussement mag dan wel internationaal gelauwerd worden omwille van zijn revolutionaire aanpak van het voetbalhooliganisme, die groentediefstallen heeft ie tot op vandaag nog niet kunnen oplossen.”

Een ander prangend probleem in Kortrijk is de aanwas van buitenlanders in de stad. Hoe wil je daartegen optreden?
“Ik zie waar je naartoe wilt, maar een probleem is het niet. Integendeel. Ernest Nfor werd vorig seizoen uitgeroepen tot Kerel van het Jaar. Mustapha Oussalah ontving de prijs van beste Marokkaanse voetballer in de competitie. Baptiste Martin staat altijd op de eerste rij als er onnozel wordt gedaan of grappige owngoals moeten worden gemaakt en wordt door de supporters op handen gedragen. Pavlovic is niet echt sociaal, maar wel een echte sterkhouder. N’Diaye moet voorzichtig zijn met zijn neusdruppels, maar wordt dit seizoen dé revelatie, dat geef ik je op een blaadje. En met Keet hebben we zelfs een Zuid-Afrikaan in onze rangen. Toegegeven, dit seizoen zijn er nogal veel Fransen, maar ik denk dat ze allemaal bepalend zullen zijn in de competitie.”

Je bent nog niet zolang lokaal voorzitter van de Open Vld jeugd, Wouter. In welke richting wil je de Kortrijkse jeugd uitstuwen?
“Onze jeugd is onze toekomst. Jongeren zijn enorm belangrijk, maar werden de laatste jaren een beetje over het hoofd gezien, ook al omdat de spoeling redelijk dun was. Maar sinds Brecht Dejaeghere weten we dat we daar moeten durven op inzetten. Ook Dylan Ragolle klopte in de play-offs van vorig seizoen al voorzichtig aan de poort van het eerste elftal. En er zitten nog een paar straffe gasten in de wachtkamer. Onder Hein en Yves zullen ze één voor één openbloeien.”

Ben je niet bang dat je voor je engagement een te hoge prijs zult moeten betalen?
“Niet lachen hé. 99 euro voor een abonnement in de staantribune en 149 euro voor eentje in de familietribune, daar gaat toch niemand van dood? De Veekaa is dé familieclub van West-Vlaanderen, en misschien zelfs van het hele land.”

Om het toch eens over voetbal te hebben. Je bent natuurlijk de zoon van je vader Joseph, eveneens voorzitter van KV Kortrijk. Deed het je, als Open Vld’er, geen pijn dat hij de voorbije maanden op het gênante af werd gecharmeerd door N-VA en CD&V?
“Mijn pa is de max, echt waar. Zonder hem, de ons helaas ontvallen Bo Braem en Jean-Marc De Grijse en een paar andere idealisten stond de Veekaa niet waar we nu staan. Daardoor heeft hij toch een legendarische status binnen de KVK-familie veroverd. Met CD&V heeft pa geen voeling, wat de Stefaans (De Clerck en Bral-nvdr) ook hebben geprobeerd. Die staan maar wat te zwaaien met hun rood-witte sjaal, maar zouden eigenlijk liever naar het basket gaan of coupkes gaan drinken. N-VA? Dat zou helemaal van de pot gerukt zijn. N-VA’ers houden niet van voetbal, en al helemaal niet als er zoveel Franstaligen op het veld staan. Zij houden meer van oude volkssporten zoals sjoelbakken, steltenlopen, trou madame, hoefijzerwerpen en vendelzwaaien. Het spreekt voor zich dat mijn pa zich daar moeilijk mee kon identificeren.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s