Verkiezingen via Twitter zouden een ramp zijn voor Groen Kortrijk

Een onderzoek uitgevoerd onder 500 Kortrijkse Twitteraars wijst het uit: mochten er nu verkiezingen zijn, dan zou Open Vld als de grote winnaar uit de bus komen, nipt gevolgd door sp.a. CD&V zou in de veilige middenmoot belanden. Voor N-VA, Vlaams Belang en vooral Groen zouden de resultaten rampzalig zijn. Frederik Antast, onderzoeker bij het studiebureau Fata Morgana, geeft tekst en uitleg bij de uitslagen. Een artikel dat – waarvoor onze excuses – iets langer is uitgevallen dan onze andere bijdragen.

“Hoewel ze vaak van verregaand gekwek wordt verdacht, legt de Twittergemeenschap politiek en maatschappelijk vrij veel gewicht in de schaal, ook in Kortrijk”, zegt Antast. Daarom hebben we een maand lang alle tweets van Kortrijkzanen gevolgd op dit steeds populairder wordende medium, en een Twitter-poll uitgeschreven bij 500 respondenten. Naast een stem voor de kandidaat van hun keuze, konden ze ook een tegenstem uitbrengen op een kandidaat die op Twitter een slechte beurt maakte, en konden ze ook hun motivatie kwijt waarom ze wel of niet voor iemand hebben gestemd.”

Het resultaat is op zijn minst verrassend te noemen. “We zijn tot de conclusie gekomen dat voor de sperperiode vooral Open Vld indruk heeft gemaakt. Ze komen uit op 38%. Dat is grotendeels te danken aan de massale aanwezigheid van de Open Vld-kandidaten op het medium, maar ook aan de tweets van lokaal neringdoener en huidig fractieleider Koen Byttebier, die er een erezaak van maakt om in al zijn tweets collegiaal, sympathiek of positief over te komen. Slechts één keer werd hij betrapt op negativisme, maar die tweet werd al snel verwijderd. Als het van de Twitteraars afhing, dan zou hij en niemand anders de nieuwe burgemeester van Kortrijk worden.”

Vreemd genoeg ook populair bij de Twitteraars: Wout Maddens, op vandaag de enige Open Vld-schepen in het schepencollege. “Zijn tactiek om geliefd te zijn op Twitter, is heel opmerkelijk, en waarschijnlijk ingegeven door een clevere spin doctor. Tijdens de eerste weken van ons onderzoek bemerkten we bij hem extreem geheugenverlies. Dat uitte zich in tweets waarin hij zich distantieerde van beslissingen die het college in de (bijna) voorbije legislatuur had genomen. De laatste twee weken veranderde hij van tactiek: hij stopte met het bekritiseren van zijn collega’s in de meerderheid en bleek plots een vurig verdediger van alles wat de voorbije zes jaar in Kortrijk is gerealiseerd, met slechts hier en daar nog een kritische bemerking. Een strategie die hem geen windeieren heeft gelegd.”

De sp.a doet het eveneens heel goed op Twitter. “De socialisten zijn goed voor 35% van de stemmen, en zitten daarmee Open Vld op de hielen. Grootste winnaars in de Twitter-poll zijn het helmboswuivende raadslid Bert Herrewyn en lokaal voorzitter Axel Weydts, die, in tegenstelling tot de meeste andere Kortrijkse kandidaten/Twitteraars, altijd actief zijn op de sociale media, en niet alleen als er verkiezingen zijn. Er is ook veel te doen om het haar van Bert Herrewyn. Een bezoek aan de kapper voor de verkiezingen zou hem waarschijnlijk een plaats in de coalitie en een schepenzetel opleveren, maar dat lijkt hij zelf niet te geloven.”

CD&V, op dit moment de grootste partij in Kortrijk, laat op Twitter behoorlijk wat van zijn pluimen. Stefaan De Clerck blijkt online niet de handigste communicator, en durft af en toe al eens een tweet lanceren die té persoonlijk en ronduit arrogant is of kant noch wal raakt. Gelukkig is er nog zijn politiek geslachtsloze zoon Felix die af een steekje van Padre opraapt. De bijdrage van andere CD&V-Twitteraars, zoals Yann Merten en Roel Deseyn, zijn meestal nietszeggend, slechts gedocumenteerd en risicoloos. Stemmentrekker Stefaan Bral, die op zijn voor de sperperiode uitgedeelde notitieblokje het CD&V-logo ‘vergat’, heeft het in zijn schamele negen tweets zelfs niet over politiek. Een povere 12% voor CD&V is dan ook het resultaat, en dan is het grootste gedeelte van die stemmen nog eerder ingegeven door traditie dan door echte interactie.”

En wat met de twee merkenpartijen N-VA en Vlaams Belang? “Povertjes. Samen nog niet goed voor 10% van de Twitter-stemmen. Maar je haalt het zelf aan: dit zijn sterke merken, die sowieso heel wat stemmen zullen halen bij iedereen met een afkeer voor de andere partijen. Echt daadkrachtige politici hebben ze niet nodig, laat staan promotie via volksonvriendelijke media als Twitter. Integendeel, voor het verspreiden van boodschappen blijft Vlaams Belang zelfs zweren bij postduiven en herauten, efficiënte communicatietools in hun gouden jaren, zo rond 1300.”

Matti

Groen zit pas echt in de hoek waar de klappen vallen. De Kortrijkse ecologisten halen amper 2 procent van de Twitter-stemmen. “Dat heeft veel te maken met hun ronduit bespottelijke campagne, die alleen applaus oogst bij erfgoedliefhebbers, verbitterde nostalgici en geestelijk gestoorden. Maar dat is niet de enige reden: door het systeem van de tegenstemmen komt Matti Vandemaele uit op -125. De jongeling heeft zelfs slechts één voorstem gekregen, en de kans dat die van hemzelf afkomstig is, is niet denkbeeldig. Dat extreem lage cijfer valt te verklaren door zijn even onbeholpen als storende gedrag op het medium, dat veel Twitteraars een doorn in het oog is. Willen ze bij Groen echt een resultaat halen en N-VA een halt toeroepen, dan weten ze waar ze die Matti naartoe moeten sturen.”

Moet er eigenlijk belang worden gehecht aan deze resultaten? “De stembusslag zelf blijft natuurlijk de ultieme waardemeter, maar wie de vinger aan de pols van Twitter houdt, houdt wel voeling met wat er bij de Kortrijkse jongeren leeft. De commentaren op het medium in de wind slaan en deze resultaten negeren, zou een grove vergissing zijn. Vooral Groen moet zich bezinnen.”

Advertenties

3 gedachten over “Verkiezingen via Twitter zouden een ramp zijn voor Groen Kortrijk

  1. kortrijkscheefbekeken

    Ja, soms moet het snel gaan, hé. Ter info: je maakt op je blog ook vaak dezelfde fout. ‘Tenslotte’ waar ‘ten slotte’ moet staan. 🙂 Bedankt voor het melden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s