Vlaams Belang Kortrijk ijvert voor Wagner in Begijnhofpark

Vandaag schalt voor het eerst klassieke muziek door de in zeven haasten opgehangen speakers in het Kortrijkse Begijnhofpark. Op die manier wil het stadsbestuur, met burgervader Stefaan De Clerck op kop, hangjongeren afschrikken. Maarten Seynaeve, lijsttrekker van Vlaams Belang Kortrijk, juicht het initiatief toe, maar heeft wel enkele bedenkingen. Zo wil hij erop aandringen om bij de muziekselectie meer te focussen op het werk van Richard Wagner.

Maartenseynaeve

Maarten Seynaeve is in zijn nopjes als we hem interviewen op een van de bankjes in het stemmige park. “Het stadsbestuur heeft na zes jaar eindelijk een helder moment gehad. Toegegeven, de sluiting van die afgrijselijke theehuizen in de buurt van Veemarkt en Zwevegemsestraat was al een stap in de goede richting, maar met dit initiatief pakken Stef en co. de problemen bij de wortel aan: de jeugd, vooral dan die van allochtone afkomst, wegjagen en deze prachtige buurt terug opeisen voor wie ze oorspronkelijk is bedoeld: de raszuivere Vlaming. Ik kan nauwelijks wachten op het eerste streepje klassiek dat door de boxen schalt.”

Seynaeve wil ook niet té lief zijn voor de huidige coalitie en pleit voor een doordachte muziekkeuze. “Kijk, die hangjongeren zijn van geen kleintje vervaard. Met Mozart en Beethoven jaag je die paljassen geen schrik aan, laat staan met Satie of Gounod. Ik pleit ervoor om terug te grijpen naar het werk van Richard Wagner, de grootste componist die Europa ooit heeft gekend, maar wiens werk jammer genoeg achter een soort van artistiek cordon sanitaire is verzeild geraakt. Omdat hij fout zou zijn geweest in de oorlog, of een paar minder populaire superfans had. Ikzelf kan er uren naar luisteren. Dan paradeer ik in vol Viking- of Oostfronters-ornaat voor de spiegel, luid meebrullend met de ‘Vlucht van de Walküren’, onderwijl hakkend en schietend naar een onzichtbare vijand. Geen twijfel mogelijk, een streepje Wagner brengt het vuur in me naar boven om te vechten voor elke morzel Vlaamse grond. Om maar te zeggen dat het hoog tijd wordt om Wagners composities weer vanonder het stof te halen en in te zetten in de strijd tegen die volks- en stadsonvriendelijke jongeren.”

Is Wagner wel voldoende om die hangjongeren op andere gedachten te brengen? “Heb je eigenlijk al eens goed naar Wagner geluisterd? Naar ‘Parsifal’ of ‘Tristan und Isolde’? Die overdonderende kracht, die Teutoonse dadendrang? Daar kan dat krapuul niet tegenop met hun Jay-Z, Beyoncé of Brahim. Ik zweer het je: ze zullen het van pure angst in hun broek doen en al bleitend naar hun moeder lopen. Hopelijk beseft het stadsbestuur dat ook en doen ze er iets aan, anders zal dit hun zoveelste slag in het water zijn.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s