Verslaafden in Kortrijkse bibliotheek roken nu ook boeken op

Het gaat van kwaad naar erger met de Kortrijkse stadsbibliotheek, die sinds enkele maanden te kampen heeft met ernstige drugoverlast. Na de arrestatie van enkele belangrijke dealers op het Volksplein eerder deze week, zijn de verslaafden uiterst creatief geworden in het vinden van alternatieven. Nu roken ze zelfs hele boeken op, met alle gevolgen van dien.

Carol Vanhoutte, verantwoordelijke van de stadsbibliotheek, kijkt bezorgd als we haar over deze nieuwe feiten aanspreken. “Kijk, met die injectienaalden in de toiletten, de bewusteloze verslaafden aan onze veel te trage computers en de handel tussen de boekenrekken kon ik nog leven, maar nu gaan die onverlaten een stap te ver. Onlangs betrapte ik nog een groepje anders gepigmenteerde medemensen die het verzamelde werk van Kristien Hemmerechts aan het oproken waren. Ze stonden gebogen over een stapeltje as, of hetgeen overbleef van Brede Heupen en In het land van Dutroux. Ik kon nog net een exemplaar van haar nieuwste boek, Nieuw Bloed, van de ondergang redden. Zelfs de foto van Hemmerechts schrok hen niet af. Dan moet je al serieus pierehigh zijn, zeg ik u.

“Het valt trouwens op dat de ‘boekpaffers’, want zo durven we ze wel eens lacherig noemen, het vooral gemunt hebben op vrouwelijke auteurs. Connie Palmen, de zusjes Brönté, Saskia Decoster, zelfs die vreselijke Sonia Kimpen… geen enkele schrijfster blijft gespaard. Het maakt onze preventieve maatregelen wel wat eenvoudiger. Alle boeken van vrouwelijke auteurs gaan voortaan achter slot en grendel, en kunnen alleen worden uitgeleend na een verplichte drugtest. De Twilight-vampierenserie van Stefanie Meyer mogen ze gerust oproken, maar dan thuis. Zo raken we toch onopvallend van die suffe pulp af. Maar van het dagboek van Anne Frank moet dat – grotendeels antisemitisch – krapuul met de pollen afblijven.”

Bib

Cultuurschepen Christine Depuydt ziet de gebeurtenissen met lede ogen aan. “De hinder voor de modale bibliotheekbezoeker is aanzienlijk, en dat niet alleen omwille van de omslachtige uitleenprocedure die we nu hanteren. Er is ook de rookoverlast en het risico op uitslaande branden. De brandweer moet slag om slinger uitrukken om de smeulende restanten van tijdloze klassiekers te blussen, of om een van de daders die met zijn gedrogeerde botten zichzelf in de fik heeft gestoken, in een branddeken te rollen. Momenteel krijgt het personeel ook opleidingen in het efficiënt blussen van kleine brandjes en zijn de onderhandelingen voor een nieuw, hightech sprinklersysteem volop aan de gang. En dan is er nog de gezondheidsproblematiek. De verslavende inktdampen stijgen de daders letterlijk naar het hoofd, waarna ze spontaan beginnen te citeren uit de veredelde Bond Zonder Naam-onzin van Paulo Coelho en de meest aangebrande passages uit het oeuvre van Herman Brusselmans. Een spijtige situatie, maar er wordt aan gewerkt.”

Burgemeester Stefaan De Clerck, dé Kortrijkse voorvechter van hoogstaande cultuur, heeft al enkele bruikbare voorstellen op tafel liggen. “Aangezien afkicken van deze boekendrug blijkbaar heel moeilijk is, zoeken we naar een surrogaat. Net zoals methadon kan helpen om in de behoeften van heroïneverslaafden te voorzien, willen we de daders kwalitatief mindere boeken aanbieden, die ze vervolgens onder begeleiding kunnen oproken binnen de veilige omgeving van het crematorium. Indien dat niet mogelijk blijkt, kan ook het nauwelijks gebruikte designtoilet aan Sint-Rochus een oplossing zijn, natuurlijk mits de installatie van een krachtige rookafzuiging. Er wordt druk gewerkt aan een lijst met te verbranden boeken, maar het is nu al zeker dat het verzamelde werk van Dan Brown, Aspe, alle kookboeken en uitgaves over mindfulness, seks en de volledige serie Jommeke-strips in aanmerking komen. Zo worden echt belangrijke boeken, zoals die over urban design en de deugden van het christendom, gevrijwaard.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s