Stefaan De Clerck belooft gratis crematie in ruil voor stem

De toenemende vergrijzing zadelt CD&V Kortrijk met een huizenhoog probleem op. De man met de zeis klieft de levensdraad van het traditionele electoraat van de Kortrijkse christendemocraten aan een razendsnel tempo doormidden, en bovendien vist N-VA in dezelfde vijver. Burgemeester Stefaan De Clerck, die op een verlenging van zijn mandaat hoopt, pakt daarom uit met een gewaagde verkiezingsstunt: iedere senior die kan aantonen dat hij voor de burgemeester heeft gestemd, komt in aanmerking voor een gratis crematie in Uitzicht.

Uitzicht

Toegegeven, het idee is origineel, maar op zijn minst vrij luguber. “Sterven is een deel van het leven”, steekt De Clerck van wal, “maar bovendien geen lacheding, ook niet financieel. Uit een rondvraag blijkt trouwens dat de meeste Kortrijkzanen een waardig heengaan veel belangrijker vinden dan dakisolatie, een betere mobiliteit of meer groen. Mijn ‘verkiezingsstunt’, als je het al zo mag noemen, heeft dus een groot maatschappelijk draagvlak.”

De overkoepelende CD&V-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen spreekt over ‘Iedereen Inbegrepen’. Druist dit idee daar dan niet tegenin, en bevoordeelt het niet enkel ouderen, toch de eersten die voor een gratis crematie in aanmerking komen? “Ik trek toch een beetje mijn neus op voor die slogan. Het lijkt wel alsof we in Kortrijk ook iets voor jongeren of tweeverdieners gaan doen, en dat is toch niet de boodschap die ik wil uitdragen. Mijn voorstel om de twee accolades in het ontwerp te ontvangen door incontinentieluiers, werd in Brussel op hoongelach onthaald, zodat ik wel zelf uit mijn pijp moét komen. Hopelijk krijgen Beke en co. later geen spijt van die beslissing.”

Gevraagd naar hoe alles praktisch zijn werk moet gaan, lijkt Stefaan even te twijfelen. “Het zou erop neer komen dat elke senior boven de 65 die kan aantonen dat hij voor mij heeft gestemd, zich gedurende de zes jaar na mijn herverkiezing gratis kan laten cremeren in Uitzicht, het nieuwe crematorium op Hoog Kortrijk. Om dit te financieren, put ik uit mijn eigen spaarpotje. Ik kan wel niet anders, want het geval van de 300.000 euro die ik uit de stadskas heb geplukt om mijn designmakkers in Audi’s van en naar Interieur te brengen, is vele burgers in het verkeerde keelgat geschoten. Let wel. Om in aanmerking te komen voor de crematie is een voorkeursstem voor mij verplicht. Lijststemmen tellen niet mee, en voorkeursstemmen voor Lieven Lybeer zeker niet. Er geldt ook een uitzondering voor mensen van de actiegroep ‘Samen Sterk’, die de ingebruikstelling van  Uitzicht zo lang hebben tegengehouden. Kwestie van die mensen te beschermen tegen hun eigen hypocrisie.”

Maar is dit alles wel legaal? Is er niet zoiets als het geheim van de stemming? “Klopt”, zegt De Clerck. Met zijn vingers maakt hij twee aanhalingstekens. “Dit zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Momenteel ben ik met mijn medewerkers en raadsheren aan het bekijken hoe we dit op poten kunnen zetten en toch binnen de lijntjes van de wet kunnen kleuren. Erg moeilijk kan dat niet zijn. 14 oktober wordt mijn dag en niet die van iemand anders.”

Advertenties

2 gedachten over “Stefaan De Clerck belooft gratis crematie in ruil voor stem

  1. kortrijkscheefbekeken

    Nooit van gehoord, waarschijnlijk ook door de verbazend hoge output van de redactie. En over de mindere kwaliteit: ons doel is niet te behagen, maar te informeren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s