N-VA Kortrijk eist meer Vlaams in De Kreun


Veel hebben we nog niet gehoord  van de Kortrijkse afdeling van de N-VA. Het team van lijsttrekster Catherine Waelkens wil na 14 oktober echter méér doen dan zich schikken naar ‘de kracht van verandering’, de slogan waarmee N-VA naar de kiezer trekt. De ingeweken Ardooise en moeder van zes wil meteen van leer trekken, onder meer tegen de opflakkerende verfransing en de toenemende verengelsing in Kortrijk. Te beginnen bij De Kreun, de Kortrijkse muziektempel aan het station.

Kreun

De Kreun is een begrip. Niet alleen in Kortrijk, maar ook internationaal. De naam en faam van de AB genieten ze nog niet, maar zelden vertrekken de gerenommeerde artiesten er met een zuur gezicht. Integendeel. Catherine Waelkens is niet onder de indruk: “Wat zegt dat? Het is toch het publiek dat betaalt? Op het Nationaal Zangfeest zie je na afloop ook alleen maar blije gezichten. Maar wat brengt De Kreun bij aan de Vlaamse artiest en de Kortrijkzaan in het algemeen? Hebt u het programma van het afgelopen Kreun-seizoen al eens bekeken? De Vlaamse artiesten die er hebben opgetreden, zijn op de vingers van één hand te tellen, en dan zingen ze nog in het Engels of – erger nog – in het Frans. Dat is een devaluatie van onze cultuur. Een kaakslag voor iedereen die onze taal in het hart draagt en ze ook op een muzikale manier wil beleven.”

Maar wat wil Waelkens daaraan doen? “Heel simpel. Quota opleggen. Een verdeling van 80% Vlaams en 20% anderstalig lijkt me heel eerlijk. Frans zou ik bannen en Franse toeschouwers uit de banlieues van Rijsel zou ik mits gerichte grenscontroles willen tegenhouden. Naar het schijnt houden die Fransen trouwens toch hun mond niet tijdens optredens, dus ze zijn niet echt een meerwaarde. Maar ik ben niet onnozel hé. Buitenlandse cultuur is nodig, net zoals het leren van een tweede of derde taal belangrijk is. Maar men moet niet overdrijven. Er zijn Vlamingen genoeg die Nederlandstalige nummers maken. Zelf hou ik meer van koormuziek van Herman Roelstraete of een streepje Ockegem of Josquin des Prez, maar ook extreme Vlaamse gitaarmuziek, zoals Clouseau, kan ik af en toe wel smaken. Als moeder van zes moet ik daar ook voor openstaan.”

Waelkens

Is de kans niet klein dat N-VA op dit gebied gehoor vindt? En indien wel, zal De Kreun dan nog wel genoeg volk trekken? “Waarom niet? Denk je dat Willem Vermandere het leuk vindt dat hij al 20 jaar moet optreden in OC’s en schouwburgen, waardoor hij geen contact meer heeft met zijn jonge fans? De Kreun zal vollopen, ik geef het je op een blaadje. Als toetje kunnen we onze jongeren van het NSV leeuwenvlaggetjes laten uitdelen en het publiek na elk optreden verleiden tot een luidkeels meegezongen ‘Vlaamse Leeuw’ of ‘Vliegt de Blauwvoet’. Ik treed daarvoor na 14 oktober in overleg met Tom Vangheluwe, programmator van De Kreun. Een moeilijke kwestie, want naar het schijnt is dat een beruchte sos. Ik hoop hem op zijn tere punt te raken, namelijk zijn Vlaamse trots.”

Hoe zit het eigenlijk met de kandidaten voor de NVA-lijst? Zijn die klaar om de strijd aan te gaan met stemmenkanonnen als Van Quickenborne, De Coene en De Clerck? “We voelen ons prima als onderhond, en voortgestuwd door de populariteit van onze Grote Leider Bart zullen we gensters slaan in Kortrijk. Dat ik burgemeester word en De Clerck na jaren dictatuur van de troon zal stoten, staat in de sterren geschreven. Onze ploeg is trouwens niet te onderschatten. Het is geen verzameling van bibliothecarissen, archivarissen of andere bejaarden. We hebben zelfs een heuse ICT-consultant in onze rangen. Momenteel leert hij ons met een pc omgaan. In de zomervakantie krijgen we een stoomcursus slim lulijzer en sociale media. Andere partijen hebben op dat gebied weliswaar een serieuze voorsprong, maar dat betekent niet dat we oubollig zijn.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s