Illegaal steekt zichzelf in brand in de Zwevegemstraat

De inwijkelingen die sinds enkele jaren huis houden in de exotisch getinte Zwevegemstraat, komen in actie. Na de vele pesterijen van stadsbestuur en politie is een gigantisch billboard van een breed glimlachende Stefaan De Clerck de druppel die de emmer deed overlopen. Gisteren stak een wanhopige zelfs zichzelf in brand.

U-bent-kortrijkv

De sfeer is grimmig wanneer we door de Zwevegemstraat lopen. De misselijkmakende geur van verbrand vlees hangt nog in de lucht. We worden aangestaard vanuit portiekjes. In een van hen wacht Abdellah Maes, zoon van een Marokkaanse moeder en een arbeider van Lecot. Hij is de voorzitter van het ZLF, het Zwevegemstraat Liberation Front, een actiegroep die iets wil doen aan de kwalijke reputatie van de eens zo bloeiende buurt. Hij klinkt verontwaardigd, en zijn mimiek doet een overkokend potje vermoeden. “We zijn het spuugzat, dat getreiter. Het begon allemaal met dat gedrocht van een K in Kortrijk, waar overdadig geschminkte vrouwen in minirokjes en veel te uitdagende topjes hun ronde doen om nog kortere minirokjes en nog uitdagendere topjes te kopen. En als je ze er vriendelijk op aanspreekt of naar rochelt, durven ze dan nog te protesteren ook. Ondertussen slepen ze wel onze vrouwen mee in hun verderf. Zelfs ons Nabila, vroeger altijd keurig de markt doend in haar niqab, durft wel eens binnen te springen bij H&M. Bij Saturn heeft ze zelfs al eens krultang gekocht.”

Abdellah wordt pas écht kwaad als het om de zero-tolerancepolitiek van burgemeester Stefaan De Clerck gaat. “Vreselijk. Onder zijn plaatsvervanger Lieven Lybeer viel het nog mee. Met zijn dikke snor en donkere karbonkels van ogen beschouwden we hem zo’n beetje als een van de onzen. De Clerck heeft echter geen voeling met ons. Voor hem zijn we verstotelingen, paria’s, en een gemakkelijk opstapje richting een nieuwe termijn als burgemeester. Je moet weten dat sommigen onder ons moesten vluchten uit Molenbeek, verjaagd door de strenge hand van Moureaux en zijn troepen. Akkoord, ze hadden er weliswaar al eens een jointje of een shot heroïne verkocht, of een drive-by-shooting georganiseerd, maar verder zijn het vriendelijke mensen met het hart op de juiste plaats. Dat De Clerck nu hun eerlijk gerunde handelszaken manu militari doet sluiten, is onbegrijpelijk. Onmenselijk zelfs, zeker voor een christendemocraat.”

Zelfverbranding

Veel steun van de overblijvende autochtonen in de buurt verwacht Abdellah Maes niet. Zelfs niet van de jongeren van het behoorlijk links geörienteerde jongerencafé Ciné Palace. “Die zouden normaal gezien aan onze kant moeten staan, maar vanuit hun bouwvallig kot komt er geen enkel initiatief tot toenadering, laat staan hulp. Ze zijn zelfs gestopt met onze stuff te kopen. Nochtans erg goede Afghaanse shit, nauwelijks versneden en netjes geïmporteerd in een C-130 van het Belgische leger. En ook op de alternatieve Vlasmarkt moeten ze maar weinig van ons hebben. Langs de andere kant zijn de bieren die ze in bijvoorbeeld de Gainsbar schenken toch te sterk. En zoals je weet: als de drank is in de mohammedaan, durft hij wel eens slaan.”

Gisteren bereikte het ongenoegen een hoogtepunt, toen de jonge, illegaal in ons land verblijvende Saoedi Mustapha Atta (geen familie) zichzelf voor het voormalige Theehuisss in brand stak. “Mustapha kon de pesterijen niet meer aan, vooral sinds er, aan de toegangspoort van onze wijk, een billboard van een breed glimlachende Stefaan De Clerck werd opgehangen. Dat vreselijke gezicht maakt bovendien om de zoveel seconden plaats voor een reclame voor een of ander automerk, waardoor het effect nog gruwelijker is. Automerk – De Clerck – Automerk – Declerck. Tot in het oneindige. Een mens zou voor minder de hand aan zichzelf slaan. En dan heb ik het niet over masturberen.”

Kortrijk Scheef Bekeken kwam er ondertussen achter dat de brandwonden van Mustapha Atta slechts oppervlakkig zijn. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s