Positivo Koen Byttebier betrapt op negativisme

Is Koen Byttebier, lokale neringdoener en Open Vld-fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad, minder sympathiek en positief dan iedereen denkt? Dit vermoeden zou kunnen rijzen na een voor zijn doen negatief bericht van zijn hand op de microblogsite Twitter. Een tweet die al na enkele seconden werd verwijderd.

Koenbyttebier

De tweet in kwestie verdween even snel als hij was voorbijgeflitst – en kan als dusdanig niet gereproduceerd worden – maar in een oogopslag zagen we het woordje ‘niet’ staan. Vier letters waarvan Koen zich in normale omstandigheden nooit zou bedienen. ‘Be Happy’ is namelijk de slogan van zijn winkel, en ook de perfecte afspiegeling van hoe Koen in het leven staat. Open-minded, vol goedhartigheid en hoop, een hart voor Kortrijk en zijn handelaars. Kortom, Koen is de gelukkigste mens van Kortrijk. Iets wat we hem gunnen. Langs de andere kant zien wij van Kortrijk Scheef Bekeken overmatig positivisme niet als een deugd, maar louter als een rimpeling aan het oppervlak van een negatief ingestelde, in collectieve depressie en cynisme vervallen samenleving. Het siert mensen als Koen Byttebier dat ze daartegen een dam proberen op te werpen. Al kan het ook vermoeiend zijn.

Velen hebben al geprobeerd om de beminnelijke, goedhartige Koen Byttebier uit zijn tent te lokken. Ze moesten allen met de staart tussen de benen afdruipen. Walter Maes – nog steeds even verdwenen als gisteren – trachtte hem in het verleden met het nodige verbale geweld over de hekel te halen omwille van Koens nogal optimistische cijfers over de bezoekersaantallen van K in Kortrijk en de omliggende winkels in vergelijking met die van andere centrumsteden. Maes schrok zich het spreekwoordelijke hoedje toen Koen zelf op die blogpost reageerde. Dat hij er een andere mening op nahield en Kortrijk vooral positief in de kijker wilde plaatsen. Zo is Koen. Geen woord te veel, en altijd positief. Nooit een ‘nooit’ of ‘niet’, hoogstens een ‘waarschijnlijk’.

Alles regent van Koen af. Wordt er nog maar eens iets gestolen uit zijn – overigens prachtige – winkel vol mooie maar niet bepaald levensnoodzakelijke hebbedingen? Koen gaat zijn kilometers afmalen langs de vernieuwde Leieboorden. Pakken de groenen hem aan over bepaalde Open Vld-beslissingen in de gemeenteraad of het schepencollege? Dan oreert hij over een betere wereld, waar iedereen hand in hand, luid ‘kumbaya’ zingend, in een regenboogcoalitie stapt. Wordt er voor zijn ogen een weerloos katje tot bloedens toe gegeseld? Dan troost hij haar met de gedachte dat hij wel nog ergens een design drinkbakje van Alessi voor haar heeft staan.

Wat Koen heeft bezield om het woord ‘niet’ in een tweet te gebruiken, zal wel voor eeuwig een mysterie blijven. Maar in zijn geheel eigen stijl sluiten we af met een positieve noot: als iedere Kortrijkzaan even positief was als Koen, dan zakte de hele wereld af naar ons kleine stadje…. Of is dat al zo?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s